Hlavní obsah

Sjezd nejvyšších vrcholků hor začíná na palubě helikoptéry

Novinky, Karolina Zarzycká

Heliboardingem se rozumí jízda na snowboardu v nedotčené přírodě, kam posádku vynese helikoptéra. Je možné jej provozovat v mnohých střediscích v Evropě, Asii, Americe, Kanadě nebo na Aljašce. Samozřejmě záleží na finančních možnostech a vlastních fyzických schopnostech.

Článek

Helikoptéra vyletí s posádkou na požadovaná místa a následně se snowboardisté spouštějí dolů. Aniž by tedy účastníci museli zdolávat horské svahy lanovkou, pohodlně se na vrchol dostanou pomocí helikoptéry.

Terén vybere instruktor s přihlédnutím na přání účastníka. Ten může zvolit náročný terén, nebo naopak snazší, na slunných nebo stinných svazích, bez stromů nebo se stromy, ale vždy na  panenské sněhové pokrývce.

Pouze pro zdatné snowboardisty

Instruktor vždy pečlivě vysvětlí trasu, popíše případná úskalí a upozorní na možné komplikace. Účastníci heliboardingu by měli být zdatní snowboardisté. Ideální podmínky pro sjezd jsou po deváté hodině ranní. Dříve můžou být svahy namrzlé a jízda by byla tedy náročnější a nebezpečnější.

Když už člověk sedí uvnitř helikoptéry a pozoruje štíty hor a nekonečné pláně prašanu, běhá mu mráz po zádech. Po přistání už si každý může užívat svou jízdu života, na niž se opravdu vyplatí si aspoň jednou našetřit. Orientační cena letu pro jednu osobu v Evropě je pět tisíc korun.

Švýcarsko, Gruzie i Turecko

V Evropě existuje několik zimních středisek, která nabízejí heliboarding. Například ve Švýcarsku jsou mu velmi otevřeni. Ovšem jezdit se dá také ve Francii, Španělsku, Gruzii nebo Turecku.

Heliboarding se dá provozovat také v létě. Zájemci se musejí přesunout do střední Asie nebo na jižní polokouli. A samozřejmě ve Spojených státech a Kanadě se nacházejí pěkná místa, jako jsou Colorado, Fernie, Red Mountain, Whistler a Aljaška.     

Rozdíl mezi Evropou a Amerikou je ten, že v Evropě je běžný den či dokonce půlden pronájmu helikoptéry. Ve Spojených státech se nabízí například týdenní balíček, jenž obsahuje odlet z civilizace do divočiny, tam týdenní pobyt a pak zaručuje návrat do města.

Hodí se zkušenosti s freeridy

Je dobré zajistit si slušné pojištění, informovat se o návratnosti peněz při špatném počasí. Mezi samozřejmosti patří průvodce, který zná prostředí a terén vhodný pro sjezd.

Jezdci nejenže by měli mít dostatek zkušeností z free-ridu, měli by vědět informace o vzniku a prevenci lavin, dále znát orientaci a organizaci pohybu v horách a v neposlední řadě dbát o bezpečné chování v horách.

V některých kempech organizovaných snowboardovými společnostmi se základní znalosti pohybu v horách dají naučit v kurzech a rozhodně se nevyplácí podcenit rizika spojená s pohybem v krásném, přesto náročném horském terénu. Znalosti a zkušenosti z českých hor nám v Alpách či Kavkaze nevystačí.

Znalosti si můžeme pod vedením zkušených instruktorů obohatit o to, jak se například pohybovat po ledovci, jak slaňovat z ledovcových bloků či jak překonávat trhliny. Záchrana a poskytnutí pomoci při zranění ve volném terénu by každému zájemci o heliboarding měla být vlastní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám