Hlavní obsah

Sixtinskou kapli už nemají jen ve Vatikánu. Postavili si ji i Mexičané

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Repliku Sixtinské kaple v životní velikosti otevřeli před nedávnem v centru Mexico City. Stavba umožní lidem, kteří by nikdy neměli možnost odcestovat do Říma, nahlédnout do jedněch z nejvýznamnějších sakrálních prostor na světě. Interiér zdobí obří fotografické reprodukce mistrovských fresek jako v původní, vatikánské kapli.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Mexiku vyrostla replika Sixtinské kaple v životní velikostiVideo: Reuters

 
Článek

Zrealizovat repliku Sixtinské kaple nebyl podle mexických úřadů nijak snadný úkol. Rozměry stavby jsou 22 metrů na výšku, 67 metrů na délku a 28 metrů na šířku.

Fotografické reprodukce v interiéru jsou vytištěny na velmi jemném plátně a dohromady jich bylo pořízeno zhruba 2,6 miliónu. Podle úřadů se navíc jedná o první případ, kdy Vatikán k podobnému projektu svolil.

Očekávají se davy

Mezi více než 500 let staré fresky v originální Sixtinské kapli patří i jeden z nejslavnějších výjevů v dějinách umění — Stvoření Adama – nebo další, neméně významná malba Poslední soud, umístěná na stěně za oltářem, obojí od Michelangela. I ty mohou návštěvníci v replice najít.

„Tento projekt je zaměřen na lidi, kteří během života neměli a třeba ani nebudou mít možnost vycestovat do Říma. Chtěli jsme jim umožnit nahlédnout do této nádherné kaple, aby zažili ten ohromující pocit,“ uvedl ředitel organizačního výboru Antonio Berumen.

Jorge Serrano byl jedním z prvních, kdo se na repliku přišli podívat. „Návštěvu jsem nemohl odkládat. Tato stavba dala křídla snům mnoha lidí na světě a pro Mexico City je to především obrovský dar,“ řekl.

Úřady očekávají, že repliku navštíví zhruba 2000 lidí během jedné hodiny. Sixtinská kaple stojí u Památníku revoluce a zůstane otevřená až do konce července. Vstup do ní je zdarma.

Anketa

Navštívili jste někdy Sixtinskou kapli ve Vatikánu?
Ano
46,1 %
Ne, ale chtěl bych
29,8 %
Ne, a nemám to v plánu
24,1 %
Celkem hlasovalo 178 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám