Hlavní obsah

Síla z hlubin Země: Najděte ztracené zdraví u termálních pramenů

Novinky, Klára Fischleinová

Letní dovolená u moře je už tak trochu klišé a ne každého láká rok co rok. Kdo hledá pro své tělo stejně blahodárnou alternativu, může ji objevit v procedurách a termálních vodách rakouských, maďarských i slovenských lázní. Načerpat energii tu může celá rodina, včetně nejmladších členů.

Foto: Archiv Thermal Parku Vrbov

Areál Thermal Parku Vrbov

Článek

Lázeňské pobyty nejsou jen o léčbě dlouhodobých chorob. Na návštěvníky tu čeká hlavně odpočinek, který uleví nejen tělu, ale také mysli. A pokud někoho trápí kromě stresu také bolesti kloubů, kožní problémy, nadváha, onemocnění dýchacích cest či srdce, může v lázních spojit příjemné s užitečným. Relaxace a uzdravení jdou totiž ruku v ruce.

Stačí si jen vybrat ty nejvhodnější lázně. Areály obvykle nabízejí kromě koupání v teplé ozdravné vodě také klasické „studené“ bazény, kde se do sytosti mohou vyřádit děti a vášniví plavci.

Oči jako rys a srdce jako zvon

Na špatný zrak či srdeční vady a onemocnění se zaměřují rakouské lázně Bad Hall (bad znamená v překladu lázně). V okolí tohoto hornorakouského města, vzdáleného od Prahy okolo 220 kilometrů, vyvěrá 11 pramenů s vysokým obsahem jodidů.

Foto: Archiv města Bad Hall

Bad Hall se specializuje mimo jiné na léčbu zraku.

Zdejší voda má léčebné účinky na zrak, srdce a cévy. Strávit tady můžete týden či více, stejně jako prodloužený víkend. Při procházce objevíte navíc úchvatnou historickou architekturu města, jehož minerální vody se začaly využívat k ozdravným procedurám už před stovkami let.

Hluboký nádech a stop nadváze

Zhruba dvojnásobně vzdálený než rakouský Bad Hall je slovenský Vrbov ležící 475 kilometrů od Prahy. Právě toto lázeňské středisko je na území Slovenska jedním z nejznámějších. Léčivá voda, čerpaná až z hloubky 2000 metrů, má vysoký obsah vápníku, hořčíku a síry. Návštěvníci lázní se v ní koupou při teplotě 38 stupňů Celsia.

Foto: Archiv Thermal Parku Vrbov

Do lázní ve Vrbově na Slovensku se jezdí koupat všechny věkové kategorie.

Areál Thermal Parku Vrbov poskytuje kromě několika bazénů s minerální vodou také klasické bazény pro ty, kteří chtějí rozhýbat své tělo plaváním, i klouzačky a tobogány pro děti. Vrbovské lázně jsou ideální pro všechny, kteří bojují s cukrovkou, nadváhou či obezitou, plicními nebo kožními nemocemi.

Pryč s bolestí při každém kroku

Maďarsko je známé svojí rozvětvenou lázeňskou infrastrukturou. Jedním z nejvyhlášenějších středisek je město Eger na severu země. Od Prahy dělí Eger vzdálenost více než 660 kilometrů. Pokusit se znovu získat ubývající zdraví ovšem za takovou cestu mnohým stojí. Zdejší lázně vyhledávají především ti, které trápí bolestivé klouby nebo chronické pocení.

Foto: Archiv města Eger

Pohyb má ve spojení s termální vodou na pohybové ústrojí zázračné účinky.

Hydrogenuhličitanová voda, na níž je oblast Egeru bohatá, obsahuje prospěšné minerály jako vápník a hořčík, navíc je obohacená o radon. Zázračné účinky zdejších pramenů na zdraví lidského organismu byly v Egeru objeveny už v dobách tureckých válek. Od té doby uplynulo mnoho let, svoji hodnotu však zdejší voda neztratila. To potvrzuje spokojenost bezpočtu návštěvníků místních lázní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám