Hlavní obsah

Shakespearův Stratford se pyšní titulem nejhezčího města na světě

Právo, Lucie Poštolková

Pro líbánky jako by byl britský Stratford nad Avonou přímo stvořen. Rodné město Williama Shakespeara láká na romantické procházky podél řeky Avony, která jím protéká. Ke všem svým přednostem dostal Stratford titul nejhezčího města na světě.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Tradiční ráz architektury ve Stratfordu nad Avonou

Článek

Kromě několika Shakespearových muzeí můžete navštívit divadlo, kde vystupují nejlepší herci Anglie. Pro náročnější cestovatele jsou v okolí nejen romantické hrady, ale i Královské lázně Leamington.

Čtenáři cestovatelského portálu TripAdvisor letos zvolili Stratford nejkrásnějším městem na světě. V první desítce byl vůbec jediným britským městem. Kombinace historie a bohatého kulturního života udává městu nezaměnitelný ráz.

Ve Stratfordu mě mile překvapila architektura a atmosféra města. Přísně dodržují jednolitý architektonický styl, který vás posune zpátky do dob, kdy se na ulicích nejezdilo autem, ale na koni. Přestože dnes v ulicích auta jezdí, starosvětský džentlmenský duch zůstal. Řidiči před fotícím návštěvníkem zastaví, aby neměl jejich vůz v záběru.

Po stopách sira Williama

První místo, kam míří všichni obdivovatelé Shakespeara, je jeho rodný dům. V dnešní době nabízí interaktivní expozici o umělcově životě.

První část muzea se zaměřuje na dobu, ve které žil, zobrazuje úryvky filmů natočených podle jeho děl a vypráví o jeho rodině. Druhá část muzea ukazuje samotný dům. Ložnici, obývací pokoj a místnost, kde Shakespearova koželužská rodina zpracovávala kůže.

Každá místnost je vybavená dobovými předměty každodenního života. Mezi nejzajímavější patří postel rodičů, která má i výsuvnou část, kde spaly děti. Navíc ve všech pokojích najdete průvodce v dobovém kostýmu, který vám bude ochotně vyprávět o dané místnosti.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Herci v zahradě rodného domu Shakespeara

Největším zážitkem je zahrada, kde pěstují bylinky, růže, máky a herci zde předvádějí slavné komické úryvky ze Shakespearových her. Můžete se tak stát svědkem, jak Romeo stojí pod oknem a volá svoji Julii. A v okně se místo ní usmívají a mávají turisté, pravděpodobně z Indie.

Pro zvědavce je připraven také příběh o Stratfordu samém. První turistické záchvěvy se udály roku 1769, kdy si David Garrick všiml rodného domu Williama Shakespeara a uspořádal v něm na umělcovu počest festival.

V roce 1800 navštívilo Stratford 700 lidí, v roce 1850 už jejich počet stoupl na 2500. A nadále rostl, v roce 1900 to bylo 30 000, roku 1950 přesáhl přes 150 tisíc návštěvníků. Poslední údaj je z roku 2000, kdy Stratford navštívilo půl miliónu turistů.

Nashův dům

Posledním místem, kde Shakespeare žil a kde také skonal, je Nashův dům. Menší muzeum ilustruje dobu, ve které se Shakespeare pohyboval. Ukazuje jak se lidé stravovali, oblékali a další podrobnosti ze všedního života.

Druhá část výstavy se zaměřuje na tradiční nábytek. Prohlídka pak končí v zahradě. Nemusíte patřit mezi divadelní kritiky, abyste poznali, že Královská shakespearovská společnost nejsou žádní ochotníci. Tento divadelní soubor je v Británii považován ze jeden z nejlepších, kde se schází jen vybraní herci.

V současné době vystupují ve stratfordském divadle The Courtyard Theater, jehož kruhový interiér vám připomene slavné divadlo Globe. Ať už půjdete na Romea a Julii nebo na Julia Cesara, určitě si všimnete propracovaných kostýmů, živého orchestru a promítání na pozadí, které dokresluje celou scénu. Navíc vás samotní herci svojí přirozeností vtáhnou do děje.

Divadelní představení se konají v Courtyard Theater skoro každý večer. Představení jsou v angličtině, navíc i s anglickými titulky.

Pokud byste chtěli dovnitř jen nahlédnout, můžete si rezervovat prohlídku. Konají se většinou od 14.30 hodin v pondělí, úterý, středu nebo pátek.

Hrad Kenilworth nedaleko Stratfordu zažil dobu své největší slávy za Alžběty I. (1533–1603), která sídlo dále rozšířila a často na něm pobývala se svým milencem Robertem Dudleym. Hrad býval obklopen vodní nádrží, v níž byl malý ostrov, kam se Alžběta s Dudleym uchylovala před zvědavým služebnictvem.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Byť je část hradu Kenilworth pobořena, stavba působí velkolepě a majestátně

Část Kenilworthu je pobořená, ale stále tu uvidíte velkolepost původní stavby. Vysoká gotická okna nabízejí výhled do daleké krajiny a šíře sloupů naznačuje mohutnost stavby.

Alžbětinskou dobu připomíná zahrada s fontánou, bažanty a altánky. Současná podoba skutečně kopíruje stav zahrady za dob Alžběty I.

Hradní expozice se zaměřuje především na život Alžběty, na její vztah k Robertu Dudleymu a na historickou podobu sídla za její vlády. Mezi zajímavé exponáty patří mj. gobelín a vitrážové okno, které si sami můžete zkusit poskládat.

Hrad Warwick

Dalším pozoruhodným místem je hrad Warwick. Za každou zdí, za každým rohem na vás někdo čeká. Hned u vchodu si můžete s lučištníkem zkusit střelbu na cíl, za branou můžete navštívit hradní kobku, ze které vycházejí úzkostné nářky.

Pokud se vydáte přímo do hradních místností, setkáte se s mnoha zajímavými postavami. Kromě loutnisty si budete moct popovídat i s bábou kořenářkou či se podívat do očí Jindřichu VIII., který je vyroben z vosku. Okolo něj postávají a posedávají jeho manželky, těžko si představit stejnou situaci v běžném životě.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Neobvyklý pohled na část hradu Warwick a jeho okolí.

V některých místnostech najdete jen voskové figuríny, ale opravdu vypadají jako skuteční lidé. Procházíte-li konírnou, ucítíte vůni sena a pach koní, v krčmě uslyšíte hádku zbrojnošů a u bylinkářky nechybí vůně bylinek.

Nahlédnout můžete také do mlýna, který navazuje na hrad. Uvnitř najdete stále fungující dynamo z roku 1900. Vytváří dostatek energie pro hrad, jeho jediná nevýhoda spočívá v tom, že je potřeba každé čtyři hodiny dolévat olej.

Pokud vám síly stačí a počasí přeje, neváhejte a vystoupejte si 530 schodů na věž hradu. Procházku po hradbách doprovází neskutečný výhled do okolí.

Královské lázně

Za zmínku stojí i Královské lázně Leamington. Okouzlují svojí bílou gregoriánskou a viktoriánskou architekturou a krásnými parky. Snad větší slávu ale mají díky nákupním třídám než pro své léčebné procedury.

Rady k návštěvě Stratfordu

Pokud pojedete do Stratfordu nad Avonou přes Londýn, počítejte na cestu z Londýna asi dvě hodiny vlakem. Je to nejlepší a nejrychlejší způsob, jak se tam dostat.

Výhodné jízdné nabízí společnost BritRail, která zastřešuje vlakové společnosti v Británii, pokud si koupíte jízdenky přes internet už v České republice.

Ve Stratfordu si můžete zaplatit cestu vyhlídkovým doubledeckrem, který vás proveze po městě a ukáže vám pohled i z výšky prvního patra červeného autobusu.

V Anglii používají jiné elektrické zásuvky, bohužel ne všechny hotely mají dostatek redukcí. Proto si raději s sebou vezměte vlastní nebo počítejte s tím, že si ji budetemuset v místním obchodě koupit.

WWW STRÁNKY

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám