Hlavní obsah

Sezona končí, ale část hradů a zámků nezavírá

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynulý víkend byl letos oficiálně poslední, kdy měly všechny hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu v Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji otevřeno. Pro vybrané památky přesto sezona nekončí.

Foto: ÚPS na Sychrově

Večerní prohlídky na náchodském zámku přispěly k tomu, že se návštěvnost výrazně zvýšila.

Článek

„Ve skutečnosti se řada objektů zavře pouze na pár dní, aby již v listopadu mohli být uvítáni návštěvníci v adventně nazdobených prostorách. Vybrané objekty jsou otevřeny i během probíhajících prázdnin,“ upozornila mluvčí sychrovské památkové správy Lucie Bidlasová. Například ještě ve středu bude otevřen hrad Grabštejn, zámek Hrubý Rohozec a Frýdlant až do 31. října. Sychrov je přístupný celoročně. Na Hradecku lze navštívit do konce října hospitál Kuks.

Přestože sezona tedy zcela nekončí, je zřejmé, že památkám se z pohledu návštěvnosti sice dařilo, v celkových číslech ale návštěvnost oproti loňsku mírně poklesla.

„Například Grabštejn překonal hranici 20 tisíc návštěvníků, což je na tomto objektu historicky nejvyšší návštěvnost vůbec. Absolutním favoritem na Liberecku jsou Trosky, kterým zatím stoupla návštěvnost o 4000 návštěvníků a je na čísle přes 113 tisíc turistů,“ pochlubil se Miloš Kadlec, ředitel památkové správy na Sychrově. Podobně na Královéhradecku návštěvnost výrazně zvýšil zámek Náchod (již téměř 42 tisíc návštěvníků).

Nalákat na novinky

I přes množství doprovodných akcí či doplnění mobiliáře na prohlídkovou trasu naopak klesl zájem o prohlídku hospitálu Kuks. Přitom po několikaletém uzavření a rekonstrukci byl hospitál po zpřístupnění v roce 2015 fenoménem. Přišlo přes sto tisíc návštěvníků, loni 96 tisíc, letos zatím 75 tisíc.

„Výrazný pokles návštěvnosti je zaznamenám i na Ratibořicích, a to v případě prohlídek technických památek – mandlu a mlýna. Z tohoto důvodu připravuje správa zámku od příští sezony nové pojetí prezentace,“ slíbil ředitel Kadlec.

Na Pardubicku je návštěvnost Kunětické hory, Litic a Litomyšle stabilní a srovnatelná s předchozími lety. Na Slatiňanech pokračuje rekonstrukce, která skončí příští rok.

„Rád bych všem návštěvníkům poděkoval za přízeň, i když sezona doopravdy ještě nekončí. Nadšence zvu na tzv. prohlídky pro opozdilce na Zákupy hned první listopadový víkend, v polovině listopadu jsou připraveny prohlídky hospitálu Kuks, 23. a 24. listopadu se na Sychrově budou hrát pohádky a následující víkend se již přehoupneme do adventních a vánočních trhů, prohlídek a koncertů. Krásně vyzdobené a cukrovím provoněné jsou Hrádek u Nechanic, Náchod a Ratibořice, na Liberecku potom Grabštejn, Frýdlant, Lemberk a Sychrov,“ dodal ředitel památkové správy na Sychrově.

Reklama

Výběr článků

Načítám