Hlavní obsah

Severní Korea se prezentuje jako ráj pro surfaře, Američané tam ale nebudou smět

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ačkoli to zní neuvěřitelně, Severní Korea se začala propagovat jako ideální destinace pro surfaře. Webová stránka pro cestovní ruch (dprktourism.com.my) nabízí prázdninové balíčky, v nichž kromě návštěvy hlavního města Pchjongjangu představuje také místa, kde si návštěvníci mohou zajezdit na vlnách. S informací přišel britský Telegraph. Ale návštěvníci z USA si zřejmě nezasurfují, protože tamní ministerstvo zahraničí zakáže svým obyvatelům od konce srpna cesty do KLDR.

Foto: Profimedia.cz

Pchjongjang

Článek

Jednou z lokalit je například Majon Bathing Resort, který se nachází zhruba uprostřed východního pobřeží u Japonského moře. Místo láká skvělými podmínkami k surfování a čistou vodou.

Myšlenka surfování v Severní Koreji však není úplně zcestná. Alespoň co se týče geografických podmínek. Země se totiž pyšní dostatečně dlouhým pobřežím, které je omýváno nejenom Japonským mořem na východě, ale také Žlutým mořem na západě.

Celková délka pobřeží dosahuje téměř 2500 kilometrů, což je více než v Jižní Koreji. Větší dávkou kilometrů se nemohou pochlubit ani známé surfařské destinace jako Maroko či Portugalsko.

Skutečnost může být jiná

Ve skutečnosti je naivní považovat Severní Koreu za ideální místo na dovolenou s vodními sporty. V zemi vládne jeden z nejvíce autokratických režimů na světě, který už několikrát dokázal, že je plně připraven potrestat zahraniční návštěvníky, kteří podle Severokorejců porušují předpisy.

Posledním takovým případem bylo odsouzení Američana Otto Warmbiera, který byl po návštěvě Pchjongjangu zadržen a odsouzen za krádež propagandistického plakátu k odnětí svobody na patnáct let. Po osmnácti měsících věznění byl propuštěn v kómatu, šest dní po návratu do Spojených států zemřel. [celá zpráva]

Spojené státy v pátek ústy svého ministra zahraničí Rexe Tillersona ohlásily, že od konce srpna bude platit zákaz cest do Severní Koreje pro všechny americké občany.

Reklama

Výběr článků

Načítám