Hlavní obsah

Sedm nejděsivějších pouťových atrakcí, které nejsou pro děti

Novinky, Lucie Poštolková

Pouťové atrakce jsou hlavně pro děti, ale pokud dospělí či dospívající chtějí okusit trochu adrenalinu, musí se více porozhlédnout. Podívejte se s námi na nejděsivější horské dráhy a kolotoče podle serveru Worldtourguide, na kterých vám rozhodně bude běhat mráz po zádech.

Foto: Profimedia.cz

Vysoké pády, stavy beztíže a ostré smyčky by mohly malé děti spíše vyděsit.

Článek

1. X2 jako čtyřdimenzionální dráha

Zábavní park Six Flags Magic Mountain v americkém Los Angeles otevřel roku 2002 první čtyřdimenzionální dráhu s 360stupňovou rotací sedadel, otáčením po hlavě a pádem na břicho.

Čtyřdimenzionální efekt vzniká tím, že sedačka se může pohybovat i mimo směr jízdy do stran, čímž umožňuje jezdci nezávisle se otáčet vzhůru nohama, vpřed a vzad, v mysli tak vzniká pocit, že ohýbáte nohama ve čtyřech dimenzích. Letos vás zamrazí na zádech ještě více, přibyly totiž nové tunely, zvukové a vizuální efekty.

2. Fahrenheit Hershey Park v Pensylvánii

Horské dráze Fahrenheit se říká nejsladší místo na zemi, které je ale poněkud ostřejší. Tato atrakce sice trvá jen 85 sekund, ale má hned několik výživných fází. Od strmého stoupání až po několik vývrtek. Obrácená vertikální smyčka střemhlav padá s pasažéry z necelých 40 metrů nad zemí. Se svými 97 stupni v první části se jedná o nejstrmější dráhu ve Spojených státech.

3. Insanity Stratosphere Hotel a Casino v Las Vegas

Pokud se vám dělá z řetízkových kolotočů či odstředivek špatně, tak na Insanity raději nechoďte. Pasažéři sedí na konci chapadel ohromné chobotnice, která se otáčí dokola rychlostí asi 65 kilometrů za hodinu. Když se díváte na malé domy a osoby, které se prochází přibližně 275 metrů pod vámi, bude vám asi trochu ouzko.

4. Věž teroru v Dreamworldu v Austrálii

Ačkoli je pro nás Austrálie nejvzdálenějším kontinentem, i tak musíme zmínit Věž teroru (Tower of Teror) v Dreamworldu. Jedná se o jednu z nejrychlejších a nejvyšších horských drah na jižní polokouli. Se 160 kilometry za hodinu jde o čtvrtou nejrychlejší dráhu na světě. Za 6,5 sekundy vás vyveze do výšky 115 metrů, okusíte stav beztíže a pak budete brzdit na kolejích, které by se svou délkou vedly přes tři fotbalová hřiště.

5. Horská dráha s největším zrychlením na světě

V americkém zábavním parku Cedar Point v Ohiu mají horskou dráhu s největším zrychlením na světě. Zhruba za čtyři sekundy zrychlí z nuly na skoro 200 km/h. Mnozí o jízdě mluví jako o děsivém šílenství. Během 17 sekund si vyzkoušíte největší zrychlení ale i volný pád.

Horská dráha Top Thrill Dragster patří k nejvyšším a nejrychlejším pouťovým atrakcím na světě. Konstrukce dosahuje v nejvyšším místě 128 metrů, celá trať měří 853,5 metru.

V plně naložených šesti vagoncích po 18 lidech se sveze asi 1500 osob za hodinu. [celá zpráva]

6. Na nejrychlejší horské dráze ochutnáte jízdu ve Formuli 1

Rychlou jízdu na zdejší dráze zajišťuje hydraulický systém, který se používá u stíhaček na palubách letadlových lodí. Překvapeni budou zřejmě i samotní závodníci formulí.

Stačí na horské dráze Formula Rossa v Abu Dhabí zapnout bezpečnostní pásy a jako mávnutím kouzelného proutku si vyzkoušíte podobný zážitek jako při jízdě ve Formuli 1. Menší vozítka, nápadně se podobající formulím, jezdí po 2,07 kilometru dlouhé dráze.

Inženýři místní dráhy se inspirovali u nejznámějších světových závodních drah - od cílové čáry až po adrenalinovou vykopávací zatáčku Grand Prix. [celá zpráva]

7. Superman Ride of Steel v Massachusetts

Ve Spojených státech existují tři verze horské dráhy Ride of Steel coaster, ale nejlepší a nejvíce oceňovanou najdete v zábavním parku Six Flags New England v Massachusetts. S rychlostí 124 kilometrů za hodinu, dvěma 67metrovými padáky a asi 10sekundovým stavem beztíže snadno pochopíte, proč lidé vrávoravě odchází z této atrakce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám