Hlavní obsah

Schengen - slavná ves na pomezí

Právo, Bořek Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O lucemburském Schengenu se naše média zmiňují každou chvíli, protože tam vznikla vlastně dohoda o odstranění vnitřních hranic mezi zeměmi Evropské unie. Výběr místa, kde se podepsaly Schengenské dohody, byl značně kuriózní. Bylo předjaří 1985: starosta vesnice Schengen, Fernand Weber, mechanik a vinař, právě přišel z vinice a zul si holinky, když ho zastihl telefon z ministerstva zahraničí.

Článek

Lucembursko předsedalo tehdy Evropskému společenství, a bylo tedy na jeho činitelích, aby našli místo, jež by bylo jaksi neutrální, a přece trochu symbolické, aby se tam mohla podepsat nová mezinárodní dohoda.

Na ministerstvu si někdo vzpomněl na Schengen v úplném růžku země, na hranicích s Německem a Francií a poblíž Belgie. A zavolali starostovi Weberovi.

Ten se sice zarazil, ale když to v hlavním městě chtějí, tak proč ne. Teprve později si uvědomil, že ve vsi je sice několik benzínek, kam jezdí řidiči z Německa i Francie pro levnější palivo, ale jinak žádná restaurace, žádný hotel a pošta už vůbec ne.

Obyčejná vesnice

Na kopci Markus nad Moselou jsou jen domky řemeslníků a vinařů, z vyhlídkové věže je vidět trojúhelník, kde se setkávají Lucembursko s Německem a Francií. Jsou vidět i dva mosty, přes jeden vede cesta do francouzského Strombergu, po druhém se jede do městečka Perl na německé straně.

Z chumlu vinařských obydlí vyniká jen někdejší pevnostní věž a v malém parku klasicistní zámeček, postavený v roce 1812 na základech někdejšího vodního hradu z 13. století, který dnes slouží řádovým sestrám k odpočinku.

Tak to byl Schengen v roce 1985. Kde se tedy měli setkat vysoce postavení funkcionáři ES, aby podepsali významnou dohodu?

Odpověď na tuto otázku najdeme na sloupu u břehu Mosely. Je na něm pamětní deska, na níž čteme, že na palubě zde kotvící lodi Princezna Marie - Astrid dne 14. června 1985 a 19. června 1990 podepsali zástupci Beneluxu, Německa a Francie dohodu o postupném odbourávání kontrol na společných hranicích.

Rady a informace na cestu

JAK SE TAM DOSTAT

Letadlem: přes Frankfurt n. M. (4,5 hod.); po roce 2002 byla zřízena přímá linka Praha-Lucemburk (2 hod.), loni byla přechodně zrušena.

Vlakem: z Bruselu, Trevíru, Mét.

Autobusem: např. linka Praha-Lucemburk-Brusel-Ostende i další linky.

MĚNA

euro

MUZEA

Většinou otevřena út-so 10.00 až 17.00 hod. s polední přestávkou

TURISTICKÉ INFORMACE

Office National du Tourisme (Národní turistická kancelář) 68-70 bd. La Pétrusse, 1001, L-1010 Luxembourg www.ont.lu tel.: 352/428 282 Luxembourg City Tourist Office (Turistická kancelář města Lucemburk) Place d'Armes, L-2011

Luxembourg www.luxembourg-city.lu tel. 352/222809

OBCHODY

Po 12.00-18.00, út-so 9.30-12.00, 14.00-18.00

Schengen je dnes už viditelným bodem na turistických mapách Lucemburska jako nejjižnější cípek 40 km dlouhé lucemburské vinařské cesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám