Hlavní obsah

S kamerou na cestách: Valeč a okolí

Právo, Miroslav Šára

Kdyby člověk atraktivitu určité lokality posuzoval jen podle toho, kolik turistických průvodců o ní renomovaná nakladatelství vydala, dospěl by v případě oblasti východně od Doupovských hor, že tady toho asi příliš k vidění není. A to by se tedy mýlil víc než obrovsky.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Chyše.

Článek

Potkal jsem se tu s městečkem, které už na první pohled patří do galerie turisticky mimořádně přitažlivých. Ovšem dříve než k němu dorazíme, učiníme úvodní zastávku u sousedů.

Jedeme k zámku Chyše – čili na místo, kde v roce 1917 působil Karel Čapek jako domácí učitel (byl tehdy vychovatelem syna hraběte Lažanského).

Obec Chyše najdete mezi Karlovými Vary a Rakovníkem

Obec Chyše se nachází zhruba v polovině trasy mezi Karlovými Vary a Rakovníkem. Sídlo hraběcího rodu Lažanských stojí nedaleko jejího centra, v místech, kde se náhle za domy vynoří nádherný zámecký park a novogotický zámek (současnou podobu původní středověký hrad a renesanční zámek získal v polovině 19. století).

V sousedství objektu, jehož záchrana začala v roce 1996, kdy areál koupili Vladimír a Marcela Lažanští, nepřímí příbuzní bývalého hraběte Prokopa Katanského, stojí zámecký pivovar.

Stejně jako zámek s parkem je připraven přijímat turistické návštěvníky – ti v jeho restauraci mohou mj. ochutnat zdejší chyšské pivo vařené podle dávného receptu.

S kamerou na cestách - ChyšeAutor: Miroslav Šára

Čeká nás přesun o deset kilometrů na sever. Cesta vede příjemnou zvlněnou krajinou, kopce nenápadně rostou, ty před námi přesahují 700 metrů nadmořské výšky, v jarním dni plném slunce doslova hýří zelení.

A pak se pod nimi objeví několik věží – patří kostelu a zámku. Ze silnice klesající z kopce do údolí je na ně krásný výhled. Vjíždíme do Valče.

.: Valeč.foto: Právo/Miroslav Šára

Na návrší nad městem tu trůní barokní kostel Nejsvětější Trojice, hned přes silnici je jeden z vchodů do zámeckého parku. Tak se jdeme podívat. Ocitáme se v hájemství cenných dřevin, v místech, odkud jsou krásné pohledy na zámek a další objekty procházející postupnými rekonstrukcemi.

Právě Valeč je místo, které autora těchto řádků natolik uchvátilo, že o něm učinil zmínku již zkraje reportáže. Čiší z něho pozoruhodná atmosféra – člověk si ji uvědomí, když například hledí z parku směrem k zámku a těší se pohledem nejen na samu budovu a kopce za ní, ale i na čtrnáct kopií soch Matyáše Brauna na trávníku před zámkem.

Prostě v tu chvíli cítí, že dospěl na místo, které samo o sobě i díky dotvoření lidmi přináší zážitek. Působivý je ve Valči i pohled na zámek z náměstí.

S kamerou na cestách - ValečAutor: Miroslav Šára

Další naše cesta vede do místa vzdáleného z Valče zhruba dvanáct kilometrů severovýchodním směrem. Přijíždíme do obce, o níž nejstarší zmínka je z roku 1295. Hlavním předmětem našeho zájmu je tu zámek, který podobně jako obec je známý pod jménem Krásný Dvůr.

Historie objektu je bohatá, na počátku šlo o tvrz, pak renesanční vilu, koncem 17. století budova sloužila jako sýpka, aby nakonec v letech 1720 až 1724 došlo na barokní přestavbu. Konečnou podobu pak zámek získal na konci 18. století. Jeho vzhled a okolní anglický park právem lákají davy turistů.

A ještě jedna, tak trochu rozporuplná zpráva pro turisty, kteří rádi loví statické či pohyblivé záběry. V Krásném Dvoře sice nepraktikují to, co je v Česku téměř normou, takže tito turisté ani v interiérech nemusejí přijít zkrátka.

.: Krásný Dvůr.foto: Právo/Miroslav Šára

Nemusejí... Znamená to ovšem, že ke vstupnému za 70 Kč akceptují kamerový příplatek 1000 korun (pravda, fotoaparát tu přijde jen na 500 korun).

Poměr či nepoměr (jak chcete) překonává i autorovu zkušenost z Demänovských jeskyní na Slovensku, kdy ke vstupnému za 180 Sk si připlatil 300 Sk za použití videokamery.

S kamerou na cestách - KryryAutor: Miroslav Šára

Jelikož dnešní cesta byla zejména zámecká, na závěr učiníme malou změnu a vydáme se k rozhledně. Z Krásného Dvora přes Podbořany míříme do obce Kryry. Na návrší zvaném Na Výhledech kdysi stával hrad, který již koncem 15. století byl opuštěný.

Rozhledna, o níž padla zmínka, tu vyrostla na počátku minulého století, a to právě na základech bývalé hradní věže. Tak se pojďme rozhlédnout.

PŘÍŠTĚ se vydáme za sluncem, kopci i pamětihodnostmi do Středomoří. S kamerou navštívíme zelený ostrov v Jónském moři, zavítáme na Korfu.

Reklama

Související témata:

Související články

S kamerou na cestách: Kokořínsko-sever

Blížíme se k obci, či spíše rekreační osadě Nedvězí. Přes Mšensko, Liběchovsko a Jestřebické pokličky, které jsme navštívili v první části putování...

S kamerou na cestách: Křivoklátsko

Když se řekne Křivoklátsko, tak si skoro každý nejprve vzpomene na známý královský hrad. Další myšlenky by před procházkou touto oblastí mohly a měly patřit...

Výběr článků

Načítám