Hlavní obsah

Rusové ukázali první snímky vesmírného hotelu, otevřít se má roku 2016

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do pěti let by se měl na oběžné dráze objevit vesmírný hotel se čtyřmi „pokoji pro dva“. Jeho model nyní předvedl Vitalij Lopota, šéf koncernu RKK Eněrgija, který vyrábí ruské kosmické lodi.

Článek

Na projektu se podle deníku Die Welt kromě RKK Eněrgija podílí i ruský podnik Orbital Technologies. Obě firmy očekávají, že Komerční vesmírná stanice (CSS), jak je projekt oficiálně označován, přijme první dostatečně bohaté hosty už v roce 2016.

Stanice bude kroužit na oběžné dráze 350 kilometrů nad Zemí nedaleko od Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Poměry v CSS se však mají velmi lišit od spartánských podmínek, které panují na mezinárodním projektu ISS.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

„Hotel bude komfortnější a lidé budou moci pozorovat Zemi velkými kruhovými okny,“ řekl šéf Orbital Technologies Sergej Kostěnko. CSS má mít čtyři dvoulůžkové kabiny. Hosty budou k „hotelu“ dopravovat ruské Sojuzy.

Už loni Kostěnko oznámil, že koncem roku 2015 nebo počátkem 2016 „by mohl být modul dopraven do vesmíru“. Cenu letů však zatím neoznámil.

Podle některých zdrojů by ale měl pětidenní pobyt vyjít movité zájemce na 100 až 500 tisíc liber (2 800 000 - 14 miliónů korun).

Foto: Profimedia.cz

Projekt podporují i američtí finančníci. „Má investory podnítit, aby vložili více prostředků do ruských cest v kosmu,“ řekl zástupce ruské vesmírné agentury Roskosmos Vitalij Davidov.

Komerční kosmická stanice CSS
- má být prvním výdělečným podnikem v kosmu
- životnost se odhaduje na 15 let
- mohou se k ní připojit další kosmické lodě - ruské, evropské i čínské
- má mít čtyři dvoulůžkové kabiny, prostor bude možné rozšířit pomocí dalších modulů
- bude vzdálena 100 kilometrů od Mezinárodní vesmírné stanice, pro niž má sloužit jako  útočiště v případě havárie
Zdroj: Die Welt

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám