Hlavní obsah

Ruský ostrov se proměnil v pohřebiště armádních artefaktů

Novinky, Klára Fischleinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po desetiletích tajných vojenských operací mohou na ruský ostrov Askold vkročit turisté. Místo je ale poseté rezavými armádními stroji z dob, kdy byl ještě využíván armádou. Dnes se z nich staly exponáty netradičního přírodního muzea.

BEZ KOMENTÁŘE: Na ostrově Askold měla ruská armáda svou základnu, dnes je přístupný veřejnosti

 
Článek

Ostrůvek Askold je v opevněné ruské oblasti Fokino jedním z mála míst, které je přístupné veřejnosti. Jeho dlouhá léta nedostupná krajina nabízí unikátní pohled do námořní vojenské minulosti Ruska. Sáhnout si tady turisté mohou například na opuštěné rezavé tanky či zdi kamenných základen uprostřed téměř neporušené přírody.

Foto: Profimedia.cz

Nespolehlivé intervaly dopravních spojů některé cestovatele odrazují od návštěvy ostrova.

Askold se dříve stal kvůli zdejším nálezům zlata předmětem sporu mezi Ruskem a Japonskem. Hlavním úkolem vojáků, kteří na ostrově sloužili, bylo sledovat japonské pokusy o vytváření minových polí, která by omezovala ruské námořní trasy. V minulosti byly vojenské hlídky na Askoldu propojené s pevninou skrze telegrafické linky.

Foto: Profimedia.cz

Skalnatý ruský ostrůvek má minulost jako z akčních filmů.

Na hornatém ostrůvku nežije žádné civilní obyvatelstvo a návštěvníků sem zatím zavítá také pomálu. Důvodem je řídké dopravní spojení s blízkou pevninou i nevyzpytatelné počasí. Naopak motivací k výletu na Askold mohou být neustávající spekulace o tom, že toto území ukrývá dodnes tuny zlata.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám