Hlavní obsah

Rough Guides - průvodce i do nepohody

Právo, bor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 70 titulů řady renomovaných mezinárodních průvodců Rough Guides již vydalo v českém překladu brněnské nakladatelství JOTA. Publikace jsou věnovány zemím, regionům, nebo hojně navštěvovaným turistickým metropolím.

Článek

Tak je možné mezi vydanými průvodci najít např. Anglii a samostatně i Londýn, jihovýchodní Asii i jednotlivé země této oblasti (Thajsko, Vietnam), nebo jen jejich části (např. indonéské ostrovy Bali a Lombok). Podobně jsou zpracovány také Spojené státy a země a oblasti dalších kontinentů.

Britské vydavatelství Rough Guides existuje již více než čtvrtstoletí a jeho publikace patří k nejobsáhlejším na trhu. Totéž platí o českých překladech z produkce nakladatelství JOTA. I ty, podobně jako anglické originály, jsou pravidelně (zhruba každé dva až čtyři roky) aktualizovány.

Všechny průvodce mají stejnou strukturu a obsahují základní informace o zemi, nebo místě, o tamních zvyklostech, místní dopravě, jídle a pití, o celkové situaci (včetně např. bezpečnosti a zdravotnictví).

Některé z poznatků jsou cenné pro cestovatele, mající namířeno do exotičtějších zemí. Součástí průvodců jsou i rady pro handicapované cestovatele, nebo pro samostatně cestující ženy.

Samozřejmou součástí průvodců je přehled dějin, kultury, přírodních zajímavostí a pamětihodností, které stojí za vidění. K veskrze praktickým patří také informace o možnostech ubytování v různých cenových kategoriích a s přehledem konkrétních ubytovacích zařízení v daném místě.

Mapky i plánky

Každá publikace je vybavena mapkami země či oblasti, plánky měst a také množstvím fotografií. O tom, jak jsou průvodci obsáhlí, svědčí např. skutečnost, že Řecko vyšlo na 1150 stránkách. Rozsah informací a důraz na jejich praktičnost napovídá, že průvodci Rough Guides jsou určeni zejména nezávislým cestovatelům, že jsou to publikace i do nepohody. Ocení je ale i ti, kteří sice jedou na zájezd s cestovní kanceláří, ale chtějí se o navštívených místech dozvědět víc, než stačí pochytit během krátké návštěvy.

Součástí nově vydávaných průvodců jsou nyní i dva bonusy. Tím prvním je DVD s hodinovým cestopisným filmem, věnovaným příslušné zemi, nebo oblasti. Od počátku letošního roku je přidáván i druhý bonus a tím je program na úpravu digitálních fotografií.

Průvodci Rough Guides z nakladatelství JOTA byly v letech 2006 a 2007 oceněny v soutěži Tourmap.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám