Hlavní obsah

Roman Vojtek: Nejvíc zážitků mám z Bolívie, rád se ale vracím na Valašsko

Novinky, Lucie Poštolková

Roman Vojtek, herec, zpěvák, tanečník a moderátor je známý především z televizní obrazovky. V současnosti Česká televize začala dávat seriál Vyprávěj, kde hraje jednu z hlavních rolí. Vojtek by se rád podíval na Kubu, kde ho láká atmosféra i lidé. Nejzajímavější zážitky má z Bolívie, kde žije jeho sestra. Ale nejraději se vrací na chalupu na Valašsko.

Článek

Jak si představujete ideální dovolenou?

Aspoň deset dní, s člověkem, nebo i partou lidí, které mám rád, s dostatkem jídla a pití a bez možnosti vzpomenout si na práci. A je li to u moře, nebo v zimě na horách, pro mě není až tak důležité.

S kým cestujete? Nebo jezdíte také někdy sám?

Sám? Já se potřebuju o zážitky dělit, jinak to nemá cenu! Vždy je krásné mít někoho u sebe.

Trávíte raději čas aktivně nebo jen tak relaxujete?

Protože jsem dost aktivní v práci, rád si zalenoším. Ale nevydržím třeba celý den válet se a opékat se na sluníčku. Rád šnorchluju, potápím se, nebo si najdu jinou sportovní aktivitu. A co se zimní dovolené týče, tam je to naopak. Jsem schopný lyžovat, nebo jezdit na snowboardu celý den a pauza na oběd mě vyloženě otravuje.

Podle čeho volíte destinace, do nichž se vydáváte?

Podle vcelku jednoduchého vzorce…když chci teplo a moře, jedu tam, kde je teplo a moře. No a když chci lyžovat, snažím se jet tam, kde je sníh.

Vracíte se na nějaké místo pravidelně?

Na svou chalupu na Valašsko.

Znelíbilo se Vám nějaké místo natolik, že byste se tam už nikdy nevrátil?

To naštěstí nikdy a doufám, že mě tato zkušenost mine.

Vyrážíte na vlastní pěst nebo si vybíráte zájezdy v katalogu cestovní kanceláří?

Ve většině případů důvěřuji cestovkám a zatím jsem ten šťastlivec, který ještě nikdy na letišti nečekal na letadlo.

Jste typ, který si napřed všechno nastuduje nebo se klidně vydáte do ciziny jen tak?

Já na studování nikdy nebyl. A pak… rád se nechávám překvapit.

Ochutnáváte místní speciality?

To velice rád. Někdy to sice skončilo nevalně, jako např. v Egyptě, nebo Bolívii, ale neochutnat by mě mrzelo víc. Já mám jídlo moc moc rád!

Snažíte se v cizí zemi poznávat místní kulturu? Nechal jste se někdy třeba pozvat od někoho domů?

To ne, necítil bych se asi dobře…koukat někomu do talíře.

Kde a co Vás nejvíce zaujalo?

Nejvíce zajímavých zážitků mám asi z Bolívie. Možná i proto, že jsem tam strávil nejvíc času a proto, že tam žije moje ségra, která to tam dobře zná a ukázala nám ty nej nej místa. Je to země velkých rozdílů, zajímavých lidí a přenádherných míst, o kterých nějaký Evropan nemá ani páru.

Sbíráte nějaké suvenýry z cest, posíláte pohledy domů?

Suvenýry nesbírám. Cennější jsou pro mě zážitky, popřípadě fotky, které je zpětně dokáží krásně vyvolat.

Existuje místo, které jste ještě nenavštívil, ale plánujete se tam podívat?

Moc mě láká Kuba. Atmosféra i lidé. Navíc se ženou trochu tancujem salzu, která se tam tancuje snad ve všech barech a na ulicích, takže dovolenou tam, s usměvavými kubánci a sklenicí mojita v ruce si dovedu představit.

Zajímá Vás příroda nebo se raději vydáte do města?

Je to tak půl na půl. Ve dne příroda a večer procházka městem, návštěva restaurace, baru…

Co byste při návštěvě evropské metropole nikdy nevynechal? Obrazárnu, bar, muzeum či park?

Promiňte mou otevřenost, ale z této nabídky by to byl určitě bar.

Cestujete za svými koníčky?

Občas. Už jsem zmínil lyže a prkno. Ale mám z loňska nádherný zážitek. To jsem v létě absolvovat týdenní kurz freedivingu v Chorvatsku. Je to nádherný sport, který mě absolutně dostal. Jedná se o volné potápění, tedy potápění na nádech, bez přístrojů. A dokonce se mi dařilo. Na nádech jsem se dostal do hloubky 36 metrů a bez dechu pod vodou vydržel 5 minut 20 vteřin. Doporučuju… Je to velká paráda!

Jaké místo byste čtenářům určitě doporučil?

Valašsko!

Co je na něm zvláštního?

To uvidíte hned po prvním panáčku slivovice!

Roman Vojtek se rád vrací na Valašsko
Obrázek Valašska můžeme poskládat z toulek po krajině kolem měst Rožnov pod Radhoštěm, Valašské Meziříčí, Vsetín, Frenštát pod Radhoštěm, Štramberk, a vesnic Valašská Bystřice, Velká Lhota, Velké Karlovice, Karolinka, Nový Hrozenkov, Dolní, Prostřední a Horní Bečva, Trojanovice, Bystřička, Staré Hamry, Bílá, Morávka, Hukvaldy ...
Na Hukvaldech najdete jeden z nejtajemnějších hradů, u kterého se ještě stále neví zcela přesný rok založení. Všeobecně se považuje za dobu vzniku hradu období mezi léty 1257-1285. Hukvaldy jsou rodným městem skladatele Leoše Janáčka, na jehož počest se zde během letních prázdnin koná hudební festival Janáčkovy Hukvaldy. Janáčkovo nejslavnější dílo připomíná socha Lišky Bystroušky v hradní oboře.
Vrchol Radhošť, měřící 1129 metrů, je spojován s uctíváním pohanského boha Radegasta. Ten má na vrcholu kopii sochy od Antonína Poláška. Originál trpěl vlivem povětrnostních podmínek, proto je dnes k vidění ve vstupní hale radnice ve Frenštátě pod Radhoštěm. Kopii sochy vytvořil za dva roky z pevné žuly kamenosochař Jan Sobka z Leskovce pod Radhoštěm.

Romana Vojtka láká Kuba

1. Na Kubě mají sedm míst na seznamu UNESCO

Na seznamu světového dědictví UNESCO je na Kubě kromě Havany, jejího historického centra, dalších šest míst. Jsou to koloniální čtvrti měst Trinidad, Sancti Spiritus, Cienfuegos, Camaguey, Bayamo a Santiago de Cuba.

Foto: Profimedia.cz

Náměstí v Havaně

2. Hlavní město Havana

Osobitou kapitolou v architektuře kubánské metropole je její obranný systém. Pevnosti na východní i západní straně přístavní zátoky jsou unikátním dílem španělského vojenského stavitelství.

Podívejte se také do Velkého havanského divadla, v němž zpívali Enrique Caruso a Edith Piaf a tančila Alicia Alonsová. Možná navštívíte doutníkovou továrnu Partagas a osvěžíte se v Hemingwayově Floriditě.

Foto: Profimedia.cz

Po Havaně se můžete pohybovat skutečně stylovými vozy.

3. Údolí Viňales

Údolí je místem, kde se pěstuje možná nejkvalitnější kubánský tabák. S jeho finální podobou se můžete setkat, navštívíte-li některou z havanských fabrik na výrobu doutníků.

Foto: Profimedia.cz

Doutník v ústech uvidíte téměř u každého...

4. Bohatý noční život

Kuba žije bohatým nočním životem, takže se po celém dni v mořských vlnách můžete uvolnit ve vlnách kubánských rytmů. Oblíbeným centrem je Habana Café.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Kubánská tanečnice

5. Varadero

Nejvyhledávanějším turistickým letoviskem na Kubě je jednoznačně Varadero. Leží na poloostrově Hicacos, 130 km od hlavního města Havany. Návštěvníkům nabízí především dvacet kilometrů nádherných bílých pláží a koupání v azurově modrém moři. Varadero je obklopeno lagunou z jedné strany a Karibským mořem z druhé strany. Je tam mezinárodní letiště. Varadero je nejproslulejší a proto je také většinou dražší, než ostatní letoviska.

FOTO: Jakub Zbořil

6. Baracoa

Městečko na samém východě Kuby někteří označují za nejhezčí na ostrově. Dozajista takový názor ovlivňuje už sama cesta. Obě silnice, které tam z Guantánama vedou, musejí překonat vysoké a členité hory a procházejí přírodou, kterou lidská činnost téměř nepoznamenala.

Východní výspu Kuby zapsalo UNESCO díky tamní neporušené přírodě na seznam světového dědictví. Dělají tam nejlepší čokoládu, v kostele mají Kolumbův kříž (ve skutečnosti vznikl asi sto let po Kolumbově plavbě) a z kopce, kde stojí někdejší hrad a dnešní hotel El Castillo, je vidět několik stolových hor, z nichž nejznámější je El Yunque.

Foto: Profimedia.cz

Pláž nedaleko Baracoa

7. Trinidad

Starobylé město, které bylo založeno nedlouho poté, co Španělé kolonizovali ostrov. Slávu a bohatství mu přinesl obchod s otroky a cukrem. Ona izolace mu pomohla zůstat stranou. Nic se tam nestavělo, a proto se také nic nebouralo, každý byl rád, že má střechu nad hlavou. Má-li člověk na Trinidad více času než jedno odpoledne, pak stojí za to podívat se i na zajímavá místa v blízkém okolí, jako je pláž Playa Ancón, nebo údolí Cukrovarů.

Foto: Profimedia.cz

Klášter sv. Františka z Asisi v Trinidadu

8. Ráj botaniků, entomologů a ornitologů

Kuba, což se příliš neví, je také rájem botaniků, entomologů a ornitologů. Tito lidé nepatří do kategorie masové turistiky. Mají spíš rádi klid a málo lidí kolem sebe, aby mohli nalézat, fotit a kreslit to, co už je málokde k vidění. Jsou to třeba orchideje u městečka Soroa a kolibříci velcí jako čmelák.

9. Víza na Kubě

Čeští turisté potřebují k cestě na Kubu víza. Pro turistické pobyty uděluje Kubánský konzulát vízum ve formě turistické karty, která stojí 630,- Kč. Tato karta může být vyřízena přes cestovní kancelář. Turistická karta platí po dobu 30 dnů a může být prodloužena na Kubě na cizinecké policii o dalších 30 dnů, poplatek činí 25,- USD. Turistickou kartu je nutno si obstarat před odletem na Kubu, protože ji nelze získat po příletu na kubánské letiště.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám