Hlavní obsah

Rok 2019 byl v letectví velmi bezpečný. Navzdory vadným boeingům

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loňský rok patřil v rámci osobní letecké dopravy k jedněm z nejbezpečnějších vůbec. A během uplynulého desetiletí zahynulo při katastrofách nejméně lidí za celou historii letectví. Ve své výroční zprávě to uvedla nizozemská společnost To70.

Foto: Profimedia.cz

Loňský rok opanovala především kauza kolem Boeingů 737 Max.

Článek

Největší tragédie se loni udála ve spojitosti s vadným Boeingem 737 MAX — v březnu zahynulo na palubě letadla společnosti Ethiopian Airlines 157 pasažérů i posádka. „Navzdory vyššímu počtu závažných nehod byla loňská úmrtnost nižší, než je průměr za posledních pět let,“ cituje autora zprávy Adriana Younga server Independent.

Boeing 737 MAX byl kvůli dalším rizikům loni v březnu celosvětově uzemněn. Aerolinky tak rušily tisíce letů. „Po fatálních nehodách Boeingu 737 MAX v roce 2018 a 2019 vyvstalo množství otázek. Očekáváme, že na ně dostaneme brzy odpovědi a boeingy se do provozu vrátí v letošním roce,“ doplnil Young.

V osobní letecké dopravě loni došlo k celkem pěti fatálním haváriím, při nichž zemřelo 251 lidí. Šlo o sotva polovinu katastrof, k nimž došlo v předminulém roce. Vůbec nejbezpečnějším byl však pro osobní leteckou dopravu rok 2017, kdy došlo pouze ke dvěma kolizím, které si vyžádaly 13 životů.

I přesto registruje letecká doprava od roku 2010 pokles fatálních nehod. Oproti tomu na silnicích dojde celosvětově ke zhruba 1,35 milionu smrtelných dopravních nehod ročně, uvedla Organizace spojených národů. Celková loňská úmrtnost v osobní letecké dopravě tak byla nižší než během necelých dvou hodin na silnicích.

Americký Kongres dostal nové znepokojivé informace o Boeingu 737 MAX

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám