Hlavní obsah

Relaxujte v Korutanech na sjezdovce nebo v lázních

Právo, Klára Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Korutany v zimě nejsou jen cílem sjezdařských nadšenců a milovníků trendy sportů. Nejjižnější spolková země Rakouska může být i velmi tichá a jemná. Překrásná krajina jižních Alp nabízí i zimní radovánky, které jsou poklidné a mírné.

Foto: Klára Křížová, Právo

Většina sjezdovek je tak rozlehlá, že má každý lyžař dost místa.

Článek

Nejdříve sjezdovka, běžky, sněžnice či sáňky – a potom uvolnění a relaxace v blahodárně teplých korutanských pramenech. Korutany se svými tradičními termálními lázněmi a exkluzivní wellness nabídkou jsou skutečně zemí zaslíbenou.

Lázně jsou odpradávna vyhledávaným místem pro relaxaci a odpočinek. V dnešní době se vrací jejich oblíbenost, kterou nespojujeme jen s ozdravným pobytem, léčbou zdravotních neduhů, ale jednoduše s relaxací. Mnoho z nás vyhledává místa, kde se dá zapomenout na každodenní stres a odpočívat.

:.Polední přestávka slouží také k ochutnání dobrot na horských chatách.foto: Právo/Klára Křížová

A zájem o tyto služby neustále vzrůstá. Vyhledáváme nabídky, které propojují celodenní sportování s odpoledním a večerním odpočinkem v podobě využití masáží, sauny, lázní a bazénových komplexů. A rakouské hotely se na služby spa a welness přímo specializují.

Už od Římanů

Korutanské oblasti WarmbadVillach a Bad Bleiberg jsou bohaté na obrovské zásoby termální vody. Koupali se v ní již staří Římané. Warmbad-Villach je dnes špičkový lázeňský komplex, jehož součástí jsou prvotřídní hotely, terapeutická zařízení, rehabilitační pracoviště a oáza wellnessu se saunami a bazény s termální vodou.

Léčivá termální voda zde tryská ze šesti pramenů a zásobuje tělo i duši novou silou a energií do dalšího lyžařského dne. A kdo se na sjezdovce dostatečně nevydováděl, pro toho jsou v aquaparku připraveny skvělé atrakce: obří skluzavka, vodní jeskyně či tři bazény. Bez nadsázky je možné říci, že Warmbad Villach reprezentuje v malém celý lázeňský svět.

Podzemní léčebné štoly v Bad Bleibergu

V Bad Bleibergu byly objeveny bohaté zásoby termálních pramenů teprve před několika desítkami let. Po tomto objevu se rázem toto místo stalo vyhledávanou oblastí lázeňství. Prvním hotelem, který zde byl postaven, byl Bleibergerhof, nyní Falkensteiner Hotel & Spa Bleibergerhof.

Největší lázeňskou atrakcí jsou zde bezpochyby podzemní léčebné štoly, do nichž je možné se dostat výtahem přímo z hotelu. Díky tomu, že je zde vysoká vlhkost a konstantní teplota, se zde úspěšně léčí pacienti trpící alergiemi a nemocemi horních cest dýchacích.

:.Lázeňské a relaxační procedury jsou v Korutanech na té nejvyšší úrovni.foto: Právo/Klára Křížová

Nejmladší oázou wellness v Korutanech jsou lázně Römerbad ve městečku Bad Kleinkirchheim. Jsou vystavěny podle vzoru římských termálních zařízení a v římském stavebním slohu.

Na 4000 metrech čtverečních najdete areály Romanum, Noricum a Maximum, svět saun, masáží a beauty. Ze sjezdovky do lázní – díky této jedinečné nabídce získala obec Bad Kleinkirchheim jako dosud jediné místo v Rakousku vzácné ocenění Alpine Wellness.

Kam na lyže?

Kam v Korutanech na lyže? Vyzkoušejte středisko NassfeldHermagor. Je největší a nejmodernější lyžařskou oblastí Korutan. Od kopečků pro začátečníky po sjezdovky Světového poháru se fanouškům lyžování nabízí 280 hektarů upravených sjezdovek všech stupňů obtížnosti.

Na 80 % z nich jezdí nejmodernější kabinkové lanovky a pohodlné sedačky. Patří sem např. Millenium-Express, nejdelší kabinková lanovka v Alpách z Tröpolachu na 2000 metrů vysokou Madritsche. Odtud vede do údolí 7,6 km dlouhá sjezdovka Carnia, jejíž poslední třetina se každou středu promění v nejdelší uměle osvětlenou sjezdovku v Alpách.

Pokud chcete sjet ve středisku Nassfeld-Hermagor ze sjezdovky přímo do hotelu se skvělými welness spa službami, ubytujte se v Falkensteiner Hotel & Spa Carinzia.

Na běžkách, saních nebo i sněžnicích

Běžkaři v Korutanech si na více než 1000 kilometrech upravených běžeckých stop všech stupňů obtížnosti skutečně přijdou na své. Trasy vedou údolími i ve vysokých polohách a nabízejí začátečníkům i pokročilým ty správné podmínky. K nejoblíbenějším regionům běžkařů patří region Nassfeld-Hermagor v pohoří Karnischen Alpen s největší sítí běžeckých stop v zemi.

:.Když Weissensee zamrzne, je rájem běžkařů.foto: Právo/Klára Křížová

Více než 300 kilometrů běžeckých tras vede malebnou krajinou. Zvláštní zážitek nabízí přeshraniční horská trať na Nassfeldu a na Plöckenpass, jakož i běžecká trasa na zamrzlém jezeře Weissensee.

Řítit se na sáňkách dolů do údolí baví nejen malé děti. I velcí tento zážitek na saních zbožňují a je to častým zpestřením lyžařského týdne. V současnosti je v Korutanech 80 sáňkařských drah, nejdelší z nich v Arnoldsteinu ve Villacher Skiberge a měří 8,4 km. Trať začíná v 1600 m a končí v 680 m n. m.

Sáňkařská dráha

Velkou zábavu slibuje i 6 km dlouhá přírodní sáňkařská dráha ve Gmünd/Sonnalm Stubeck v údolí Lieser/Maltatal či 4 km dlouhé tratě na Jamnigalmu v Mallnitzu a na Naggler Almu u jezera Weissensee v regionu Nassfeld-Hermagor. V pohoří Nockberge čeká na sáňkaře na 4,5 km dlouhé sáňkařské dráze Thurnerhof impozantní sněhový hrad uprostřed lesa, který zve ke krátké zastávce.

A na jezeře Milstätter See můžete po příjemně stráveném večeru na horské chalupě sjet pohodlně na sáňkách zpět do údolí. Pokud si chcete užít romantiku, tak si můžete nasadit sněžnice a vydat se do tichého, bílého světa plného zázraků. Nejlepší je putování s horským vůdcem, který dobře zná zajímavá místa v korutanských horách. Trasy vedou například zasněženými údolími Národního parku Vysoké Taury, pohořím Nockberge, pohořím Villacher Skiberge a v okolí Millstätter See.

Nejromantičtější způsob, jak zažít korutanskou zimu, je pravděpodobně jízda na saních tažených koňmi. Jízda hluboce zasněženými lesy může být nezapomenutelným zážitkem.

Rady na cestu
Kudy do KorutanZ Čech je nejkratší trasa přes Linec a Salcburk, po rakouské dálnici A10. Na této trase jsou dva zpoplatněné tunely a je to také trasa, na níž se často tvoří dlouhé kolony. Z Moravy je nejjednodušší cesta přes Mikulov a Vídeň a dále po dálnici A2 do Klagenfurtu a Villachu.
Cena skipasuJeden skipas pro všechny lyžařské oblasti Korutan a Východního Tyrolska, 34 lyžařských oblastí – po celou zimu. Skipas TopSkiPass Kärnten & Osttirol na 1031 kilometrů sjezdovek, 289 lanovek a vleků na šest dní přijde na 184 eur pro dospělou osobu, děti do 14 let platí 93 eur.
Mazlivá pohostinnostCelá oblast Korutan je křižovatkou tří kultur – italské, slovinské a rakouské. To se projevuje zejména v místní kuchyni. Vyhlášenou sladkou pochoutkou je například krémový řez Bleder Cremeschnitte, který je oblíbeným závěrečným dezertem po chutném hlavním chodu. Požitkáři mají k dispozici velký výběr: od tradičních chat až po nejvýše položenou rakouskou restauraci oceněnou 3 čepicemi a 2 hvězdičkami Michelin.
Slunečný krajVýhodou jižní oblasti Korutan je více slunečných dní než v jiných částech Rakouska. Příhodná nadmořská výška, hlavní alpský hřeben a moderní zasněžovací zařízení znamenají jistotu sněhu až do pozdního jara.
TipPokud hledáte místo pro maximální relaxaci a kombinaci sportovních aktivit a Welness Spa služeb, naším tipem je hotel Falkensteiner Hotel & Spa Bleibergerhof.
www.stránkywww.korutany.com, www.kaernten.at

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám