Hlavní obsah

Řecký Kós se nepyšní dlouhou historií, ale překypuje turistickými atrakcemi

Právo, Bohuslav Borovička

O odlehlém řeckém ostrově Kós se toho moc neví. Jeho dějiny jsou zajímavé asi tak do 4. století, pak už se tam podle historiků nic závažného nedělo. Občasné pohromy, které Kós a jeho obyvatele stíhaly, měly podobu pirátských nájezdů nebo zemětřesení.

Foto: Profimedia.cz

Sloup zničené baziliky Agios

Článek

Kós je třetím největším ostrovem v souostroví Dodekanes (295 km2). Na délku měří 40 kilometrů a na šířku pouhých osm. Do tureckého Bodrumu je to co by kamenem dohodil – jen čtyři kilometry.

Aeskulap a Hippokrates

Z řecké pevniny, z Epidauru, přivezli kolonisté na Kós kult boha - člověka, léčitele Aeskulapa. Kult zapustil hluboké kořeny a jeho nositelem se stal především otec moderní medicíny Hippokrates. Pozůstatky Aeskulapovy svatyně a komplexu, v němž Hippokrates působil, jsou nejvýznamnějšími starověkými památkami ostrova. Dalším z významných rodáků je filozof a matematik Pythagoras.

Menší bratr

Velkou část svých dějin jako by Kós okopíroval od nedalekého většího a známějšího ostrova Rhodos. Také na Kós přišli počátkem 14. století rytíři Řádu sv. Jana, a po jejich vynuceném ústupu počátkem 16. stol. oba ostrovy na čtyři staletí ovládli Turci. Stejné to bylo s Italy, jimž Kós připadl v roce 1912. Po dobrodružných událostech druhé světové války byl ostrov v roce 1947 připojen k Řecku.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Marmari

Dějiny „menšího bratra“ se odrážejí i v jeho lidmi utvářené podobě. Také na Kósu je středověká křižácká pevnost Neratzie, střežící přístav a s městem spojená mostem, nebo hrad v osadě Antimachia.

Nejelegantnější část stejnojmenné metropole ostrova byla postavena v neoklasickém, tzv. benátském stylu v době, kdy ostrov ovládali Italové.

Nejlépe na kole

Obvod ostrova má nějakých 113 kilometrů a na rozdíl od „většího bratra“ Rhodu je k plážové turistice a rekreaci využívána jeho severní i jižní strana. Jih ostrova je hornatější a větrný, a proto více vyhovuje vyznavačům vodního a vzdušného plachtění a surfování. Sever je klidnější a rovinatý, a tudíž vhodný k cyklistickým výletům. Jízdní kolo je velmi rozšířeným dopravním prostředkem. Velká část oblíbených letovisek se nachází na severozápad, nebo na jihovýchod od metropole ostrova a ta je z nich právě na kole snadno dosažitelná.

Zdatnější cyklisté se mohou vypravit i do kopců. Masív hory Dikeo, vysoké 875 metrů, v severní části ostrova a nižší hora Sympatro podél jižního pobřeží, jsou jako stvořené pro horskou turistiku. Do tamních vesnic stojí za to zajet i proto, že se v nich dosud dají nalézt stopy původního způsobu života ostrovanů.

Foto: Profimedia.cz

Mešita není jen historickým památníkem, ale slouží jako svatostánek místní muslimské komunitě.

Vesnice Zia a Asfenidou na úbočí masívu Dikaion jsou v průvodcích vydávány za místa nedotčená turismem, ale to byla možná pravda před třiceti lety. Dnes jsou naopak plné pastí, nalíčených na návštěvníky. Ať už v podobě obchodů s „typickými“ suvenýry, nebo v podobě hospod, v nichž je možné ochutnat pravou místní kuchyni. Pravda však je, že navštívit tato místa stojí za to už kvůli tomu, že nabízejí k vidění úplně jinou tvář ostrova než pobřeží.

V nedalekém okolí Kósu je množství ještě menších ostrovů, které jsou cílem jednodenních výletů. Vzhledem k tomu, že turismus se na nich objevil teprve nedávno, nabízejí zajímavý pohled do běžného života obyvatel.

Kalymnos si získal oblibu mezi milovníky lezení po skalách. Leros, kde bývala italská a německá námořní základna a později vězení pro odpůrce řecké vojenské diktatury, má krásné pláže, stejně jako vulkanický Nisyros.

Svět pod hladinou

Pozoruhodný je i ostrov Patmos. Podle legendy právě tam sepsal sv. Jan svou knihu Zjevení, známou také jako Apokalypsa. Na ostrově, který býval významným poutním místem, je středověký opevněný klášter, nesoucí světcovo jméno.

Kolem ostrovů jsou i četné potápěčské lokality, vyhledávané hlavně proto, že v blízkosti velkých ostrovů, např. Rhodu, je potápění zakázáno, aby nebyla porušena případná archeologická naleziště.

Nejnavštěvovanější přímořská letoviska

Lambi

Severozápadní předměstí Kósu nabízí pěknou písečnou pláž i spoustu obchodů, restaurací a barů. Jeho výhodou je rychlá a snadná dostupnost historického centra ostrovní metropole. Dá se tam dojet na kole i autobusem.

Psalidi

Jihovýchodní předměstí města Kós s přírodní oblázkovou pláží. Nachází se pět kilometrů od města. Podél pobřežní silnice spojující Psalidi a Kós je mnoho restaurací, obchodů, barů, půjčoven motocyklů a kol.

Foto: ti, Právo

Kós

Mastichari

Půvabná rybářská vesnička 30 km od hlavního města Kós. Je tam klid a krásné přírodní písčité pláže. Poloha vesnice je ideální k podnikání výletů na nejkrásnější místa ostrova a na okolní ostrovy. Z místního přístavu je dobré lodní spojení na ostrovy Kalymnos a Pserimos. Přístav je stranou letoviska a neruší jeho návštěvníky.

Kefalos

Vyhledávané letovisko na jihovýchodním pobřeží. Podél vesnice se otevírá široký oblouk zálivu. Na dohled je malebný ostrůvek Kastri s bazilikou sv. Stefana, která dokresluje kouzelnou scenérii letoviska Kefalos. Za návštěvu stojí antické vykopávky, které se nacházejí na pobřeží nedaleko pláže.

Foto: Profimedia.cz

Zvonice Agios

Tigkaki

Menší turistické letovisko je vyhledáváno především pro svou dlouhou písčitou pláž. Středisko se rozrůstá, dvě hlavní ulice s množstvím taveren, restaurací, klubů a diskoték se setkávají na malém náměstí. Pláž má pozvolný vstup do vody a bohatý výběr vodních sportů. Tigkaki se nachází 12 km od města Kós, kam lze podél pobřeží dojet na kole, na motorce nebo je možné využít pravidelné autobusové spojení.

Mamari

Letovisko vzdálené 16 km od města Kós je vyhlášené díky dlouhým bílým písčitým plážím pozvolně se svažujícím do moře. Jsou tam vhodné podmínky pro vodní sporty. Nedaleko letoviska je aquapark Lido.

Rady na cestu

NEJLÉPE LETADLEM

Jedinou praktickou cestou na dovolenou na vzdálené řecké ostrovy je cesta letadlem. V sezóně tam létají chartery několika českých cestovek. Let z Prahy na Kós trvá přibližně dvě a půl hodiny.

CO JEŠTĚ VIDĚT

Četné archeologické památky jsou shromážděny v Archeologickém muzeu. Jsou tam k vidění jedny z nejvýznamnějších objevů starověku, mezi nimi mozaika Hippokrata, helénistické sochy Afrodity a Erose. Velké množství archeologických památek je starších 3000 let. Určitě navštivte Odeion (antické divadlo), Římský dům (Casa Romana), starodávné tržiště, mozaiku Únos Evropy. Asklepeion nedaleko města Kós je nejslavnější a nejvýznamnější pamětihodností ostrova.

WWW STRÁNKY

recke-ostrovy.rovnou.cz/recko /kos.html www.greeka.com/dodecanese/kos www.kosinfo.gr www.greek-islands.us/kos

Reklama

Související témata:

Související články

Last minute zájezdy jsou levnější než loni

Vyrazit na dovolenou na poslední chvíli s nějakou z tuzemských cestovních kanceláří vyjde letos v průměru levněji než loni. Ušetřit lze letos zejména na...

Výběr článků

Načítám