Hlavní obsah

Řecko: Rozmanitá tajemství ostrovní říše

Právo, bor

Dovolená na ostrovech má zvláštní kouzlo. To je dáno jakýmsi pocitem odlehlosti, větší volnosti a zároveň sounáležitosti s ostatními návštěvníky i s domácími. V nabídce dovolené na ostrovech jednoznačně vede Řecko, jehož ostrovní říše je nesmírně rozmanitá, nabízí jak bohatství dějin, tak přírodní krásy a podivuhodnosti.

Foto: Profimedia.cz

Bílomodré domy jsou pro Řecko typické.

Článek

Zmínka o ostrovech je nezbytná, ale žádný popis nemůže být vyčerpávající, neboť je jich tolik a tak se od sebe liší, že je lze sotva obsáhnout. K nejoblíbenějším a našimi turisty nejvíce navštěvovaným ostrovům patří Kréta. Dovolenou na tomto rozlehlém ostrově nabízejí desítky našich cestovek od května do poloviny října.

Kromě mínojských sídel jako Knossos, Festos nebo třeba Malia, jsou tam i jiná podivuhodná místa. Podivuhodný přírodní úkaz, jakým je nejdelší evropská soutěska Samaria nebo nejsevernější palmový háj ve Vai na východním pobřeží. Na tom jižním je zase vesnice Matala se skalním útesem, v němž jsou vyhloubeny desítky jeskyní.

Foto: Profimedia.cz

Malia na Krétě

Čtyři hodiny plavby od Kréty se nachází kultovní ostrov Santorini. Je tak neobyčejný, že spoustě lidí stojí za jednodenní výlet z Kréty. Snad v žádné publikaci o Řecku nechybí obrázek strmé stěny Caldery (mořského kráteru), jejíž horní hrana je lemována bílou krajkou městeček a osad, které se na ní rozložily. Bělostné stěny kostelíků mají v městečku Pyrgos kupole červené, zatímco Thira a Oia se pyšní kupolemi spíše nebesky modrými.

Foto: Profimedia.cz

Noční Pyrgos

Pokud má návštěvník času více než několik hodin, stojí za návštěvu i městečko Akrotiri. Archeologové ho vyprošťují z popela, který ho zasypal při sopečném výbuchu, k němuž došlo 1500 let před naším letopočtem.

Dalším z velkých a turisty hojně navštěvovaných ostrovů je Rhodos. I tam jsou výrazné antické stopy, ale daleko patrnější jsou ty středověké, které tam při ústupu z Palestiny zanechali rytíři řádu sv. Jana, dnes známí podle svého posledního sídla jako maltézští rytíři. Na Rhodu, rozkročena nad vstupem do tamního přístavu, údajně stávala obrovská socha boha slunce Hélia, známá jako Rhódský kolos, jeden ze sedmi divů antického světa.

Nedaleko je další z velkých a populárních řeckých ostrovů, Kós. Proslul svými dlouhými a krásnými plážemi a také díky dvěma slavným rodákům. Tím prvním byl otec medicíny Hippokrates, jehož svatyně byla významným poutním místem. Druhým je malíř, který se stal slavným teprve poté, co ostrov opustil a usadil se ve Španělsku – El Greco.

Foto: Profimedia.cz

Pláž v zálivu Kefalos na ostrově Kós

Aniž bychom jeho poklady vyčerpali, opusťme Egejské moře a nahlédněme do Jónského. Jedním z prvních cílů našich rekreantů v této oblasti byl počátkem 90. let minulého století nevelký ostrov Korfu.

Méně Britů a Němců, více českých turistů

Podobně jako do severního Řecka i na Korfu se zpočátku pořádaly jak letecké, tak v poměrně značné míře i autobusové zájezdy. Korfu si zamilovala a svým pobytem ho proslavila krásná a smutná rakouská císařovna Alžběta, legendární Sissi.

Jižně od Korfu jsou dva ostrovy, které se do zorného pole českých cestovek dostaly o něco později – Lefkáda a Zakynthos. Vzhledem ke své velikosti to nejsou místa pro dovolenou natolik masovou jako třeba Olympská riviéra a dlouho měla pověst spíše dražších letovisek.

Foto: Profimedia.cz

Pláž Kalamaki na Zakynthosu

Poté, co Britové i Němci – tradiční návštěvníci obou ostrovů – začali na dovolených šetřit a tolik jich nepřijíždí, staly se oba ostrovy snadněji dostupné i pro českou klientelu. Jen pro osvěžení paměti, létá se také na Lesbos, Thasos, Karpathos a na pár dalších.

Reklama

Výběr článků

Načítám