Hlavní obsah

Řecká Thesálie: turisty dosud neobjevený panenský kout

Právo, Lenka Hloušková

V Thesálii dováděli v dávnověku bohové, argonauti a kentaurové. Žertovali se smrtelníky, vyjížděli na daleké výpravy po moři. Dnes region láká majestátními horami, průzračným mořem a vynikající kuchyní.

Foto: Lenka Hloušková, Právo

Stejně jako pokrmy je kvalitní domácí víno.

Článek

Thesálie ležící ve střední části Řecka, patří přes bohaté dějiny k nejchudším regionům země. Za návštěvu přesto stojí. Její nejlepší reklamou může být to, že tu mají víkendové domy právě Řekové. Ti mohou nejlépe posoudit, kde v jejich zemi je dobře.

Zahraniční turisté region sice ještě neobjevili, ale místní na něj nedají dopustit. Řeknou vám, že se tu pěstují nejlepší jablka v zemi a zdejší včely vyrábějí prvotřídní med. Hrdě dodají, že zdejší pohoří po staletí uchovávala naživu řeckou kulturu.

Thesálie už proslula v antice, do světa se dostala s řeckými mýty. Turista sečtělý v bájích dohledá legendami opředená pohoří, skály a jeskyně. Mnohé po staletí nepřístupné. Znalce historie zase osloví místa dávných bitev.

Cesta za bio jídlem

K izolovaným vesničkám v thesálijských horách vedou křivolaké silnice. Cesta k nim je pro Středoevropana poměrně náročná, po půl hodině zatáčení doleva, doprava, obav, že se váš automobil nevyhne tomu protijedoucímu, žaludek výrazně protestuje.

Martýrium dopravy ale odčiní pohostinnost vesničanů a jejich kuchyně. Dodnes je živí převážně zemědělství, chov ovcí, pěstování ovoce a zeleniny. Okoštovat může každý příchozí. V žádné z osad nechybí malý hotýlek či hostinec s pohoštěním, které se většinou připravuje podle receptů předávaných z generace na generaci.

.: Budovy na plošině Metéora začaly vznikat od 12. století.foto: Právo/Lenka Hloušková

Na kvalitě jídla se výrazně odráží to, že většina surovin k vaření pochází z nedalekých zahrádek a malých chovů. V Česku by potraviny hrdě nosily značku bio.

Nemanželské Diovy děti

Stejně jako pokrmy je kvalitní domácí víno. Na stůl se nosí ve džbáncích a domorodci k nim rádi přidají řeckou legendu. K těm pro Čechy méně známým patří originální řešení záležitostí kolem nemanželských dětí v Thesálii.

Čekala-li svobodná žena dítě, za jeho otce byl označen Zeus. Měla jedinou povinnost vydat se k Afroditinu vodopádu, přespat tam a čekat na sen. Ten rozhodl, zda její potomek vznikl po milostném styku s božskou, či lidskou podstatou Dia. Po vyslechnutí poselství se vrátila do vesnice a byla patřičně vážená. Ne každá se přece mohla pochlubit takovým dítětem.

Benevolentní tradice nahradila před tisícem let ortodoxní víra. Právě v thesálijských klášterech nacházeli útočiště ochránci řecké kultury, mniši. V pokoře před bohem stavěli vysoko v horách chrámy. Nejznámější jsou na plošině Metéora, vedené na seznamu světových památek UNESCO.

Thesálie díky své rozmanitosti nenabízí pouze cesty do dějin, za jídlem a k moři. Na své si tu přijdou i sportovní nadšenci a milovníci přírody, a to jak v létě, tak v zimě. V nabídce jsou pohodové výlety člu nem do m o ř s ký c h jeskyní, projížďky po vodě, slézání skal, sjíždění divokých řek či jen klidné výšlapy do okolí.

Geografické údaje
Rozloha:14 037 km2
Počet obyvatel:760 714 (sčítání v roce 2005)
Správní město:Lárisa
Prefektury:Karditsa, Larissa, Magnesia, Trikala

Reklama

Související témata:

Související články

S kamerou na cestách: Zelený ostrov Korfu

Ostrovů, k nimž se přidává přívlastek zelený, je víc. Namátkou můžeme jmenovat Irsko či dalmatský Mljet. Jedním z důstojných reprezentantů zelených ostrovů...

Tři klenoty andaluského vnitrozemí

Nejjižnější část Španělska nabízí návštěvníkům nejen pláže a moře. V andaluském vnitrozemí jsou tři klenoty, na něž (nebo alespoň na některý z nich)...

Výběr článků

Načítám