Hlavní obsah

Rakouský Hallstatt obléhají turisté i kvůli pohádce od Disneyho

Novinky, mšv

Velikostí se jim nemůže rovnat, přesto má rakouský Hallstatt obdobné problémy jako Barcelona, Benátky či Amsterdam. Do malé vesničky, která má necelých 800 obyvatel, totiž míří hordy turistů. A jedním z důvodů je, že prý svým vzhledem inspirovala podobu království Arendelle z populární disneyovky Frozen, napsal server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Hallstatt je zapsán na seznamu dědictví UNESCO.

Článek

Ještě před nějakými deseti lety byla malebná vesnička na břehu jednoho z jezer Solné komory dobře střeženým tajemstvím. Kolem roku 2009 ji navštívila tak stovka turistů denně. V loňském roce to už bylo deset tisíc denně, většinou jde o zájezdy z Asie.

Popularita přicházela v etapách. V roce 2006 se vesnička objevila v jihokorejském programu Spring Watch, v roce 2011 vznikla v Číně její věrná replika, a v posledních letech si ji lidé začali spojovat právě s pohádkou studia Disney Frozen (Ledové království).

Omezit vjezd autobusů

Starosta Alexander Scheutz si ale s problémem příliš neví rady. Hallstatt se totiž stal doslova virální záležitostí ve chvíli, kdy se východní Asií prohnaly zvěsti, že jde o nejvíce fotogenickou vesnici světa. „Hallstatt je důležitou součástí kulturní historie, ne muzeum,“ postěžoval si Scheutz listu The Times. „Chtěli bychom počty turistů snížit nejméně o třetinu, ale nemáme žádnou páku, jak toho skutečně docílit,“ doplnil.

Jaké jsou lyžařské novinky v zahraničí? Nové lanovky nebo propojené areály

Cestování

Jedním z plánů je omezit vjezd turistických autobusů, kterých ročně dorazí na 20 tisíc. Počet by měl spadnout na třetinu. „Je to katastrofa,“ povzdechla si nad aktuální situací Verena Lobisserová, která v Hallstattu vlastní hotel. „Spousta návštěvníků si vážně myslí, že jsou v zábavním parku.“

Hallstatt se nachází v Solné komoře, což je jedna z nejnavštěvovanějších oblastí Rakouska. Společně s horským masivem Dachstein je vesnice zapsána na seznamu světového dědictví UNESCO, a to mimo jiné z důvodu, že se v ní nachází nejstarší solný důl světa. Místní sice z turismu těží, ale přináší jím zhruba stejná příkoří, jako výhody.

Reklama

Výběr článků

Načítám