Hlavní obsah

Ráj levného potápění: egyptská Safaga

Novinky, VIPmag

Safaga je malebné městečko vzdálené od známého letoviska Hurghada přibližně 40 kilometrů. Počasí je zde téměř pořád slunečné a obloha bez mraků. Místní mluví o tom, že zde prší přibližně jen dvakrát do roka. Hotelové zázemí zatím ještě není nikterak luxusní, ale nadšencům do potápění bude výběr z několika větších hotelů jistě stačit.

Foto: Profimedia.cz

Útesy Safagy oplývají bohatým mořským životem.

Článek

Městečko Safaga je samo o sobě velmi poklidné a s velkými egyptskými turistickými letovisky zcela nesrovnatelné. Tradice místních obyvatel stále nejsou ve velkém uzpůsobovány západním turistům, a tak vám procházky uličkami poskytnou poměrně autentický pohled na zdejší život.

V Safaze jako by se život zastavil před sto lety...foto: Profimedia

Safaga je cílem těch, kteří milují potápění. Důvod je jednoduchý. Egypt je časově a cenově velmi dostupná země i pro české turisty. Oproti korálovým útesům v Šarm as Šajch či poničeným zbytkům v Hurghadě, jsou zdejší útesy v senzačním stavu a podmořský život je zatím nenarušený lidským vlivem. Pláže jsou zde také velmi čisté a příznivé povětrnostní podmínky v některých místech umožňují na plážích také výuku windsurfingu. Vždyť roku 1993 se zde dokonce konal světový šampionát.

Během potápění spatříte mnoho druhů tropických ryb.foto: Profimedia

Během potápění v Safaze spatříte mnoho druhů tropických ryb.foto: Profimedia

Letovisko Safaga není vhodné pro rodiny s malými dětmi, jelikož většinu pobřeží pokrývají korálové útesy a přístup do moře je tak na mnoha místech velmi problematický a často je možný pouze přes speciální mola. Většina hotelů je vyjma moře obklopena doslova pouštní krajinou, a tak nějaké romantické procházky v úvahu příliš nepřipadají. Potápěči si ovšem mnou ruce, dokonce i s pouhým šnorchlem máte možnost spatřit nevídané jen několik metrů od břehu. V Safaze můžete spatřit i delfíny, murény, perutýny či dokonce i menší žraloky.

Zdejší pláže malé děti příliš neocení.foto: Profimedia

Zátoka v Safaze je velmi dobře chráněná od severních větrů a některé potápěčské lokality jsou opravdovými skvosty. Mnoho potápěčských škol a klubů využívá například lokality Ras Abu Soma Garden, Um Hal Hal nebo Abu Kafan. Pokud budete chtít tato místa navštěvovat a zároveň být v pohodlí, pravděpodobně se ubytujete v některém zdejším hotelu. Nejlepší volbou je zřejmě Solymar Paradise Beach či Shams Safaga. Těm méně náročným postačí jistě i hotel Nefertari Safaga, který stejně jako výše uvedené hotely nabízí i služby all inclusive.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám