Hlavní obsah

Pytláci usmrtili vzácného slona

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nešťastnou událost o víkendu ohlásila nezisková organizace Tsavo Trust soustředící se na podporu zvířat ve volné přírodě. Na jihovýchodě rozlehlého keňského národního parku Tsavo bylo nalezeno mrtvé tělo slona jménem Satao, který patřil mezi největší a nejznámější africké slony.

Foto: Profimedia.cz

Turisté pozorující v keňském národním parku Tsavo početné sloní stádo

Článek

Otrávené šípy pytláků v květnu či začátkem června usmrtily vzácného afrického slona, během víkendu to ohlásili pracovníci neziskovky Tsavo Trust. Sataovi bylo zhruba 45 let a proslul svými obrovitánskými kly. Ty dosahovaly takové délky, že je vláčel po zemi.

Ziskuchtiví pytláci usmrtili slona patřícího k ubývajícím největším slonům černého kontinentu a potažmo k nejmohutnějším savcům světa, samozřejmě kvůli slonovině. Tu prodávají obvykle do Asie, kde na jednom kilogramu vydělají v přepočtu desítky tisíc korun.

Loni zemřelo rukama pytláků 20 000 slonů afrických, letos to bylo podle oficiálních informací keňské vlády zatím 100 slonů. Experti však tvrdí, že je toto číslo mnohem větší.

V ohrožení nejsou jen sloni

Národní park Tsavo, kde Satao žil na území o rozloze 1036 kilometrů čtverečních, se rozprostírá celkově na ploše téměř 21 000 kilometrů čtverečních. Východní i západní část parku je rozdělena na další menší rezervace. Ani pečlivé monitorování pohybu obřího zvířete však k jeho ochraně nepomohlo.

V západní části parku Tsavo obdivují cestovatelé nejen bohaté spektrum zvířecích obyvatel, ale také množství jeskyní a lávových proudů. V druhé polovině minulého století tu v důsledku pytlačení došlo k velkému úbytku nosorožců černých. Pro zbývajících několik desítek tedy vznikl lépe chráněný útulek.

Foto: Profimedia.cz

Vzácný nosorožec dvourohý neboli černý

Ve východní části parku, která je o něco větší než západní, pozorují návštěvníci například vodopády a skalní útvary jimi vytvořené. Vzácností je výskyt antilop známých jako „hirola“, jejichž přirozené prostředí zničili v minulých letech pytláci. V pomyslné ohradě parku nyní přežívají v chráněném prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám