Hlavní obsah

Putování s BBC: Medicejská kaple - velkolepé místo posledního odpočinku

Novinky, Lucie Poštolková

Italská Florencie je renesančním pokladem. Ukrývá stovky různorodých kostelů, kouzelných náměstí, věhlasných obrazáren, ale i kaplí. Podíváme se na jedno z vrcholných děl Michelangela Buonarrotiho, který vytvořil v kostele San Lorenzo nádhernou Medicejskou kapli pro své mecenáše.

Článek

Medicejové byli měšťané, kteří díky dobrému obchodu a sňatkové politice ovlivňovali politický, společenský i kulturní život. Obchodovali s penězi, roku 1397 založili banku a půjčovali peníze. Výhodné sňatky uzavřeli na francouzském dvoře, kde jako královny vládly Kateřina a Marie Medicejské.

Medicejský rod vyjadřoval pomocí umění své bohatství a moc. Bez Medicejských princů by prý nebyla renesance. Vládli přerušovaně přes 300 let až do poloviny 18. století, zanechali za sebou stovky děl od Michelangela, Botticelliho a  Filippa Lippiho.

Foto: Profimedia.cz

Kostel San Lorenzo

Medicejskou kapli architektonicky navrhl i sochařsky vyzdobil ve 20. letech 16. století Michelangelo, trvalo mu to 14 let.

Dekorace v sakristii, které jsou dílem Michelangela a Filippe Brunelleschiho, působí živým, dynamickým dojmem.

Foto: Profimedia.cz

Strop kaple je kopií Pantheonu. Světelná hra dotváří jedinečnou atmosféru. Nad sarkofágy Lorenza, vévody Urbinského, a Giuliana, vévody Nemourského, Michelangelo vytvořil jejich podobizny, které ukazují všechny důležité vlastnosti vévodů: hrdinství, sílu, moc krásu a inteligenci.

Michelangelo Buonarroti

Mezi nejznámější Michelangelova díla patří fresky v Sixtinské kapli v Římě. Vyzdobil zde strop kaple biblickou tématikou, zejména o stvoření světa a na zadní stěně Poslední soud.

Hned u vchodu po pravé straně v bazilice sv. Petra stojí od Michelangela Svatopetrská pieta. Ale kvůli vandalovi, který Kristovi ulomil prst je dnes v zasklené vitríně.

Michelangelo se podílel i na architektonickém návrhu baziliky, podílel se na ústředním prostoru a kupoli chrámu. Jestli vám zbude čas, podívejte se také na monumentální Kapitolské náměstí, odkud je pěkný výhled. 

Ve Florencii

Ve Florencii nemůžete minout sochu Davida. Kopie je jednou z dominant náměstí Piazza della Signoria. Za originálem se musíte vydat do galerie Akademie.

Pokud se dostanete do galerie Uffizi,  zastavte se u atypicky kulatého obrazu Svaté Rodiny.

Rozsáhlý komplex s hrobkami rodiny Medici se nachází v zadní části kostela San Lorenzo. Kromě Medicejů je zde pochován i renesanční sochař Donatello.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám