Hlavní obsah

Putování s BBC: Krvežízniví Močikové vládli v Peru téměř sedm set let

Novinky, Lucie Poštolková

Močikové ovládali severovýchodní pobřeží Peru přibližně mezi roky 100 až 800 našeho letopočtu. Uctívali pavoučího boha, kterému říkali Kat. Byla to krutá civilizace žíznící po krvi. Náboženské rituály a obětování se podobaly kořisti omotané do pavučiny. Lidské oběti svazovali podobně jako pavouci drobný hmyz.

Článek

Ústředním motivem náboženství byly lidské oběti. Močikové byli ale také šikovní řemeslníci. Dovedně opracovávali zlato a vzácné kovy. Archeologové objevili také keramické sošky a nádoby, na kterých byly zachyceny mýty, legendy a každodenní život.

Močikové uměli také zavlažovat pole, kanály, které postavili, dosahovaly délky až 120 km.

Foto: Profimedia.cz

Realisticky zobrazené lidské a zvířecí hlavy patří k nejobdivovanějším výtvorům předkolumbovského Peru. Močikové pravděpodobně navázali na tradici předchozích kultur, zejména Chavínu – podle obřadního střediska Chavín de Huántar na náhorní plošině severního Peru. Přestože neznali hrnčířský kruh, používali formy, pomocí kterých mohli vytvářet výrobky sériově.

Foto: Profimedia.cz

Některá močická keramika zobrazovala hodnostáře ve vznešených oděvech, častým námětem byl ale také sex, bojovníci a lidské oběti.

Foto: Profimedia.cz

Hrobka vládce Sipana

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám