Hlavní obsah

Putování po Středozemí: Výlet do Languedocu i za Svatým grálem

Novinky, Milan Uram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sladký provensálský venkov zmizel kdesi v dálce a my už se těšili na další dobrodružství. Chtěli jsme do Marseille a ještě víc do tajemného Languedocu. Prostě dál a dál na západ. Až k majestátním Pyrenejím, odkud je to na Gibraltar zase o kousek blíž.

Článek

Marseille je nejkrásnější od moře. Z pohupujícího se člunu jsme obdivovali tradiční zástavbu, starý přístav nebo ostrovní pevnost If. Ujít jsme si ale nechtěli nechat ani proslulou čtvrť Panier, kde se psala historie organizovaného zločinu. Kdo viděl Francouzskou spojku, ví, o čem je řeč. Bloudili jsme úzkými uličkami, žvýkali chléb matloch a bylo nám dobře. A kdyby to šlo, asi bychom zůstali v Marseille i déle…

Foto: Profimedia.cz

Pohled na Marseille - katedrálu La Major

Čekal nás ale Languedoc, region plný vinic i nečekaných zážitků. Hned ten první jsme prožili v kaňonu řeky Tarn. Divoký proud se zařezává hluboko do žulových a břidlicových skal a celou tu krásu doplňují kamenné vesničky na obou březích řeky. A stejně zajímavý byl i výlet do Nimmes. Vinobraní, býčí taškařice v ulicích města i pátrání po počátcích starých dobrých džínů rozhodně stály za to.

Foto: Profimedia.cz

Languedoc

Čas ale nemilosrdně pádil, a proto jsme museli dát sbohem i Nimmes. Chtěli jsme totiž vyrazit na takovou malou výpravu za Svatým grálem. Zamířili jsme na jih do země Katarů, kam se podle jedné z legend Svatý grál ve 12. století dostal. Kataři s tehdejší katolickou vrchností příliš nekamarádili, a proto není divu, že jejich města plenili po zuby ozbrojení křižáci. Padlo Beziers i Carcassone a křižácké přesile nedokázaly odolat ani těžko přístupné pevnosti v samém podhůří Pyrenejí.

Nakonec jsme se dostali až k legendárnímu hradu Montségur, o který křižáci bojovali dlouhých osm měsíců. V jeho zdech jsme ale Svatý grál hledali marně. Škoda, ovšem celý příběh na Montségur neskončil. Podle mnohých prý měl svoje pokračování v nedalekém městečku Rennes le Chateau…

Další díl cyklu Do moře míst vysílá Česká televize v premiéře v neděli 20. listopadu v 18.10 hodin a reprízuje v pátek 25. listopadu po půlnoci v 00.15, vždy na ČT1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám