Hlavní obsah

Putování po Středomoří: Po venkovském kraji Provence mimo davy turistů

Novinky, Milan Uram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naše cesta z Istanbulu na Gibraltar nás tentokrát přivedla do jižní Francie. Nad mapou Provence jsme dlouho váhali, kam se vlastně podíváme, až jsme nakonec ty největší favority vyřadili. Ze všeho nejmíň nás totiž lákala představa, že budeme na každém kroku zakopávat o davy turistů. Naopak jsme si chtěli koupit domácí bagetu, zahrát si s místními petanque a ochutnat anýzový Pastis.

Článek

Pro začátek jsme se rozjeli do nenápadné vesničky Paradou, kde se ukrývá zmenšený model celé oblasti Provence. V mrňavém provedení tady najdete většinu zajímavých míst tohoto regionu a tím pádem i tip pro další výlet.

Foto: Profimedia.cz

My jsme si vybrali Avignon a jeho nejbližší okolí. V samotném Avignonu jsme si nemohli nechat ujít procházku po slavném mostě Pont St. Bénézet. Ten měl původně hned 22 oblouků, ale dnes už kvůli velké vodě zbyly jenom čtyři. Zamířili jsme taky k papežskému paláci, u kterého jsme se pídili po tom, proč právě sem utekli na začátku 14. století papežové z Říma. Těch teorií je několik, nám se nejvíc zamlouvalo vysvětlení, že je sem přitáhlo dobré víno.

Foto: Profimedia.cz

Most v Avignonu

Jenom pár kilometrů od Avignonu totiž leží městečko Chateauneuf du Pape. I tady jsme sice objevili pár polorozpadlých pamětihodností, víc nás ale samozřejmě zajímaly místní proslulé vinice.

Pak už byl ale nejvyšší čas k návštěvě největších okrových dolů ve Francii, které najdete u vesničky Roussillon. A okru si tady opravdu užijete víc než dost. Okrové je v těchto končinách totiž snad úplně všechno – domy, ulice i rodinné hrobky.

Poptávka po něm sice v posledních letech klesla téměř na nulu, i tak se ale těží dál. Přidává se do kosmetických přípravků nebo střešních krytin a v oblibě ho stále mají malíři. Proto jsme se na úplný konec vypravili do města Arles, se kterým je spojeno jméno světoznámého malíře Vincenta van Gogha…

Foto: Profimedia.cz

Další díl cyklu Do moře míst vysílá Česká televize v premiéře v neděli 13. listopadu v 18.10 hodin a reprízuje v pátek 18. listopadu po půlnoci v 00.40, vždy na ČT1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám