Hlavní obsah

Putování po Středomoří: K Benátkám patří karneval, gondoly i moře ostrovů

Novinky, Milan Uram

Jsme na cestě z Istanbulu na Gibraltar a konečně jsme dorazili do Itálie. Konkrétně do jejího severovýchodního cípu, kde se nám do cesty postavily Benátky. Možná někoho napadne, že toto město zná snad každý a že už nemá čím překvapit. Snad vás přesvědčíme o opaku. Benátky totiž na své dlouhé cestě ignorovat nemůžeme.

Článek

Málokteré město patří moři tak jako právě Benátky. Vodu tady najdete úplně všude – šplouchá mezi domy, občas zaplaví i náměstí a podle pesimistů moře jednou Benátky spláchne úplně. Možná proto si Benátčané tak potrpí na různé oslavy a veselice.

Třeba během karnevalového křepčení se tady setkáte s neuvěřitelným množstvím bláznivých kostýmů a masek, od obyčejných škrabošek až po malá umělecká díla. Masky se vyrábějí z papíru nebo kůže a často je používají i pouliční herci, aby vyjádřili charakter své postavy.

Dost bylo ale všudypřítomného humbuku. Rychle hledáme místo, kde bude přece jenom trochu klidněji. A do oka nám padla Benátská laguna plná ostrovů. Najdete jich tu desítky – od těch úplně opuštěných až po ty, které právě zažívají boom. Sedli jsme na říční tramvaj a zamířili k ostrovu Torcello.

Lidé se na tomto ostrově začali usazovat už v 5. století, daleko dřív než v samotných Benátkách. Kdysi jich tu prý žilo až 20 tisíc, nás ale vítalo s bídou 60 lidiček. Nevadí, na Torcellu jsme ve stínu katedrály Santa Fosca našli kamenný trůn, ve kterém prý sedával sám vládce Hunů – Attila. Na chvíli jsme si v jeho objetí odpočinuli a jako správní barbaři jsme se posilnili šťavnatým řízkem.

Pak už jsme ale rychle vyrazili na ostrov Murano, plný pohody a klidu. Chtěli jsme totiž na vlastní oči vidět umění místních sklářů, kteří patřili v 16. století ke světové špičce. Jen o kousek dál pak leží Burano, domov krajek a pestrobarevných fasád upravených domků.

V podobném duchu by se dalo pokračovat dál a dál, my ale tolik času nemáme. Zmínit ale ještě musíme slavného spisovatele E. Hemingwaye, který po druhé světové válce do Benátek rád jezdil. Ani ne tak kvůli samotnému městu, jako spíš kvůli divokým kachnám.

Když budete mít chuť, můžete se vydat v Hemingwayových stopách. Začít můžete třeba v rybářském městečku Caorle. Ale už bez nás – my jsme stihli ještě krátkou projížďku na gondole a pak už jsme se vydali vstříc dalšímu dobrodružství. Na jih, do nitra Itálie.

Další díl cyklu Do moře míst vysílá Česká televize v premiéře v neděli 16. října v 18.10 hodin a reprízuje v pátek 21. října po půlnoci v 00.45, vždy na ČT1.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám