Hlavní obsah

Putování po Středomoří: Dobrodružství v tajemné zemi Škipetarů

Novinky, Milan Uram

Byla by škoda, kdybychom při toulkách po Balkáně minuli Albánii. Vždyť o její divoké kráse psal už Karel May, který do tamních hor přivedl Kara ben Nemsího. A když se tato země po dlouhých letech izolace snaží rychle dohnat Evropu, pořád má duši dobrodruha co nabídnout.

Článek

A hned naše první zastávka ve městě Gjirokastër nám to potvrdila. Bloudili jsme spletitými uličkami, a co chvíli na nás vyskočilo další překvapení. Třeba nezapomenutelný pohled na moře stříbrných střech. Nebo torzo americké stíhačky, kterou prý Albánci přinutili přistát.

A konečně všudypřítomné dozvuky dlouholeté vlády Envera Hodži. Tento diktátor v mnohém předčil i svoje sovětské vzory a všemožně se lidem pletl do života. Nejenže nechal zbořit všechny kostely a mešity, ale zakázal i osobní automobilovou dopravu a soukromé vlastnictví omezil na dva páry slepic.

V Tiraně po tomto tyranovi dokonce zbyla obludná vila s mauzoleem ve tvaru pyramidy. Možná nám to nebudete věřit, ale podařilo se nám vyškrábat se až na její vrcholek. Jinak se ale albánská metropole doslova mění před očima. O další zajímavé stavby jsme téměř nezakopli, a proto jsme se ponořili do běžného cvrkotu v ulicích. V Tiraně se dobře a levně nakupuje, a pokud máte dostatek odvahy, můžete vyzkoušet i některou z místních gastronomických specialit. Třeba grilovanou skopovou hlavu. O co hůř vypadá, o to líp chutná.

S plným žaludkem jsme se rozjeli do Drače na pobřeží Jaderského moře. Právě v tomto městě leží bývalé sídlo posledního albánského krále Zoga I., který v zemi vládl mezi světovými válkami. Nestačili jsme se divit, v jakém stavu jsme ho našli. Zatímco král Zogu. I. přežil na 50 atentátů, jeho domov takové štěstí neměl. Během divokých devadesátých let ho Albánci kompletně vydrancovali.

Další překvapení nás pak čekalo na plážích za městem. Z okolních svahů na nás vykukovaly stovky bizarních hříbečků. Byly to malé bunkry a pevnůstky, které nechal na obranu proti imperialistům postavit už zmiňovaný diktátor Hodža. Po celé zemi jich vyrostlo kolem 800 tisíc a současná Albánie nemá peníze na to, aby se tohoto nechtěného dědictví zbavila. A rozhodně jí nepomůžeme ani my.

Musíme dál, k vytouženému cíli - Gibraltaru - nás totiž čeká ještě spousta kilometrů. A v Albánii bychom souboj s časem stejně nevyhráli.

Další díl cyklu Do moře míst vysílá Česká televize v premiéře v neděli 2. října v 18.10 a reprízuje v pátek 7. října po půlnoci v 00.40, vždy na ČT1.

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám