Hlavní obsah

Putování po Středomoří: Do Bosny za čevapi i Karlem Paříkem

Novinky, Milan Uram

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Říká se, že osudy lidí se podobají krajině, ve které žijí. Pokud je to pravda, málokde to platí tolik jako právě v Bosně. Za války v devadesátých letech dostala tato země pořádně zabrat, přesto si svou multikulturní tvář dokázala zachovat. A právě proto jsme ji nemohli na cestě napříč Balkánem minout. Po cestě ochutnáme tradiční pokrm čevapi a prohlédneme si i odkaz českého architekta Karla Paříka.

Článek

Nemáme moc času, ale krátkou zastávku v Mostaru si nechceme odpustit. Musíme se prostě projít po slavném klenutém mostě, na kterém se psaly dějiny Bosny. Jeho osud málem zpečetila občanská válka, nakonec se ho ale přeci jenom podařilo zachránit.

Pokud vás ale historické stavby příliš nezajímají, můžete si v Mostaru zajít třeba na fotbal. Derby mezi dvěma místními rivaly vám totiž o současné Bosně prozradí víc než dost. My s vámi ale nepůjdeme, musíme totiž dál.

Jen pár kilometrů za Mostarem zastavujeme v Medjugorje, Lurdách Balkánu. Jde o významné poutní místo a jeho věhlas už dávno přesáhl hranice Bosny. V červnu roku 1981 se tady totiž několika dětem poprvé zjevila Panenka Marie. A od té doby sem začaly proudit davy poutníků z celého světa. Věřte, že si sílu tohoto zvláštního místa vychutnáte i tehdy, pokud nejste zrovna dvakrát věřící.

Po nevšedním zážitku v Medjugorje už nás čeká Sarajevo. Bosenská metropole bývala vždycky pyšná na to, že je pomyslným multikulturním kotlem Balkánu. Pak ale tento kotel explodoval v nekonečnou sérii ošklivých událostí. Zbraně už ale dávno utichly a sarajevští občané se spolu zase pomalu učí vycházet. Češi mají s tímto městem společného víc, než byste možná čekali. Byli to právě čeští architekti v čele s Karlem Paříkem, kteří tomuto osmanskému městu vtiskli evropskou tvář a dali život nespočtu světských i církevních staveb.

Po příjemné procházce bosenskými ulicemi jsme dostali chuť na skvělou bosenskou kávu. A kam jinam za ní, než do čtvrti Baščaršija, která je srdcem celého města. Právě sem se vždycky chodívalo a stále chodí za příjemným posazením, zručnými řemeslníky nebo oblíbenými čevapi, které odolávají i nadnárodním hamburgerům. S plným břichem se loučíme se Sarejevem a pomalu i s celým Balkánem. Na Gibraltar je to pořád kus cesty a my už vyhlížíme Itálii.

Další díl cyklu Do moře míst vysílá Česká televize v premiéře v neděli 9. října v 18.10 a reprízuje v pátek 14. října po půlnoci v 00.40, vždy na ČT1.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám