Hlavní obsah

Putování po mayských památkách v Salvadoru

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Salvador je nejmenší země Střední Ameriky, ale nejšpanělštější svým charakterem i původem obyvatel. Je také skvělým východiskem k poznání mayských kořenů i koloniální historie celé oblasti od Mexika až po Panamu. Nyní poprvé mají čeští turisté příležitost navštívit tuto zemi v rámci organizované dovolené, přímým charterovým letem z Prahy.

Článek

Salvador nepatří mezi turistické mocnosti, ještě v 80. letech minulého století strádal dlouhotrvající občanskou válkou. Teprve když se situace v celém regionu uklidnila, nastal čas věnovat se i turistice. Tak se stalo, že v Salvadoru je všechno nové, málo známé a rozhodně se vám nestane, že při zmínce o této zemi váš soused odfrkne, že tam už byl dvakrát.

Za historií Mayů

Sopečná činnost výrazně utvářela charakter tamní krajiny a projevuje se na každém kroku. Po posledním aktivním projevu sopky San Salvador nad hlavním městem v roce 1917 se proud lávy vylil západním směrem a vytvořil na jih od přístavu Acajutla chráněný úsek pobřeží, kde v osmdesátých letech vznikl "beach club" pro horních deset tisíc. Oblast Salinitas s hotelem Royal Decameron se stala prázdninovým střediskem mezinárodní úrovně.

V první řadě je ovšem Salvador ideálním místem k seznámení se s proslulou mayskou civilizací, dodnes okouzlující svojí tajemností a nádechem záhady jejího náhlého vymizení.

:. Za návštěvu stojí třeba blízká přírodní rezervace s jezerem Coatepeque. Foto: Profimedia

Pozůstatky těch nejznámějších mayských měst, jako jsou Tikal (považovaný za "hlavní město" Mayů) v Guatemale nebo Copán ("mayská Paříž") v Hondurasu, leží ve snadném dosahu ze Salvadoru a jsou součástí nabízených poznávacích programů nebo fakultativních výletů. Stejně je tomu i se středověkým koloniálním hlavním městem celé někdejší španělské Střední Ameriky - Guatemala Antigua.

Nezapomeňte na kávu

K seznámení se zdejším způsobem života patří nejen ruch na plážích a oblíbené provozování kite-surfingu a windsurfingu, ale i výlety do zdejších hor, kde narazíte na vysokohorská jezera sopečného původu, často živená horkými podvodními prameny a vytvářejícími vlastní uzavřený ekosystém.

Za návštěvu stojí třeba blízká přírodní rezervace s jezerem Coatepeque, zaplňujícím celý kráter vyhaslé sopky. Z letoviska je snadné spojení do nejbližšího většího města Sonsonate. Zajímavé je také poznat hlavní město San Salvador, které představuje průnik vlivů původních mayských tradic a španělské katolizace. Nezapomeňte ochutnat skvělou místní kávu, ale také tropické ovoce, i tradiční jídla z kukuřice nebo rýže, kterým se tak dobře daří na zdejší úrodné sopečné půdě.

Pobyt v hotelu Royal Decameron v Salinitas nabízí služby all inclusive. Je dobře známo, že právě v Latinské Americe tento druh služeb zahrnuje opravdu skoro všechno, na co si vzpomenete. Doposud nabízené prázdninové destinace v Latinské Americe se v naprosté většině nacházejí na Atlantském pobřeží (Brazílie) nebo v oblasti Karibského moře. Ovšem Salinitas (spolu s mexickým Acapulkem) patří k těm nemnoha letoviskům v oblasti, které omývá tropický Pacifik.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám