Hlavní obsah

Putování do slavného mayského města Lamanai střeženého vřešťany

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Orange Walk

Středoamerické Belize nabízí pro každého turistu něco. Někdo se spokojí s usrkáváním koktejlů na ostrovech, zatímco dobrodružnější duše vyrazí za legendami Mayů do belizského vnitrozemí. A putování do archeologického naleziště Lamanai je zážitek, na který se nezapomíná.

BEZ KOMENTÁŘE: Belize, chrám Lamanai

 
Článek

Cestování po Belize v batůžkářském stylu je příjemný zážitek. Hromadnou dopravu tam zajišťují vyřazené americké školní autobusy, ve kterých hraje hlasitá hudba a vše se odvíjí v úplné pohodě. Za dopravu z vísky do vísky zaplatíte v přepočtu většinou jen okolo tří až pěti korun, na větší přejezd si pak musíte připravit v přepočtu několik desetikorun.

Lidská směsice

Hodinová cesta z pohraničního Corozalu do městečka Orange Walk vás příjemně naladí na to, co vás v oblasti čeká. Zdejší farmářská komunita je dokonalou národnostní směskou.

Foto: Profimedia.cz

Mennonité žijící u města Orange Walk Town.

Žijí tam mestici (potomci bělochů a domorodých indiánů), kreolové (potomci bílých rodičů narození v Latinské Americe), mulati (potomci rodičů, z nichž jeden byl bílý a druhý černý), mennonité (křesťanská sekta novokřtěnců), Indové, Číňané i Američané. A aby toho nebylo málo, ti všichni, snad jen s výjimkou separujících se mennonitů, se mezi sebou dál mísí.

Hlavní obživou je tu zemědělství, výroba cukru a alkoholu. Ten je podle místních i zhoubou zdejší komunity. Právě levný alkohol stojí za tím, že procházky městečkem po soumraku nepatří mezi ty nejbezpečnější aktivity. Proč se tedy do tohoto města jezdí? Vyjma nejlepší pekárny v celém Belize, Panificadora La Popular, to je mayské město Lamanai, na které se z města Orange Walk vyráží na člunech.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Okolí řeky New River je plné hladových stvoření...

Ráno na řece

Záleží jen na vás, zda s místními drobnými turistickými agenturami vyrazíte typicky okolo deváté hodiny ranní jako všichni ostatní, či zda budete vynalézavější. Pokud totiž najdete někoho, s kým se dá trochu mluvit, domluvíte si soukromou cestu v brzkých ranních hodinách.

Za příplatek v rámci stokorun můžete vyrazit sami na soukromý výlet ve chvílích, kdy se okolí řeky New River teprve probouzí. Pro milovníky ptáků jde o zážitek, který nelze vynechat. S trochou štěstí spatříte i krokodýly.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Působí rozezleně, ve skutečnosti ale spí...

Objekt N 10-9

Cesta motorovým člunem z Orange Walku na Lamanai trvá přibližně dvě hodiny. Pozůstatky slavných chrámů leží pouhé desítky metrů od samotné řeky. Pokud narazíte na průvodce, kterého jeho práce baví, vyjede s vámi na místě, kde se řeka rozšiřuje, dále na vodní plochu.

Poté vám řekne, že konečně můžete spatřit na vlastní oči Lamanai. Když se chvíli nechápavě rozhlížíte, a dokonce už se nevěřícně začnete dívat pod vodní hladinu, spatříte nad špičkami stromů světlý vrcholek hlavního chrámu. Vaše hledání bylo úspěšné.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

S trochou štěstí zahlédnete cestou na Lamanai i menší opičky...

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Stáří místa na vás dýchá i z některých stromů...

Poté, co si projdete muzeum této archeologické sítě (jde pouze o jednu velkou místnost) a úspěšně se vyhnete stánku s upomínkovými předměty, nadešel čas vydat se k chrámu Jaguára (mezi archeology „romanticky“ známého jako Objekt N10-9). Typická pyramidovitá stavba svému názvu ale příliš nedostává. Když však zavřete obě oči, možná se vám podaří představit si místo dvou kamenných uskupení po okrajích čelní strany chrámu úchvatné kamenné hlavy jaguárů, které v dávných dobách chrám zdobily.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Jaguáří chrám je jednou ze tří významných staveb v komplexu Lamanai.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Tento ornament dříve zobrazoval hlavu jaguára. Nyní už musíte zapojit pořádný kus představivosti.

Mayové, Španělé, Britové

Oblast Lamanai byla obývána údajně už od 16. století př. n. l., ale největšího rozkvětu se komplexu dostalo mezi 4. a 1. stoletím př. n. l. Obýván byl prý ale až do 17. století. Španělé tam při dobývání Yucatanu postavili dva kostely. Záhy se však Mayům podařilo vetřelce zahnat.

Působivé jsou i pozůstatky starého cukrovaru, který pod britským vedením nefungoval. Britové tehdy suše konstatovali, že je zpracování třtiny a výroba cukru v oblasti nemožná. V dnešní době se nachází prosperující cukrovar jen několik kilometrů od bájného Lamanai.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Snažení Britů o menší průmyslové úspěchy v džungli pozvolna polyká příroda.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Britský neúspěch v produkci cukru dokladuje velké množství dávno zapomenutých předmětů.

Svědci dávných věků

Nechme ale na chvíli ty modernější pozůstatky. V komplexu Lamanai na vás totiž ještě čekají další svědci dávných věků, dva významné chrámy. Mask Temple (chrám Masek) a High Temple, který je nejvyšší stavbou komplexu a nabízí výjimečný výhled do okolní džungle. Stoupání po příkrých schodech již nějaký ten rok zajišťuje (a chrám hyzdí) bezpečnostní lano, nicméně pokud stoupáte rychleji i s nějakou těžší výbavou na zádech, možná tuto jistotu oceníte.

BEZ KOMENTÁŘE: Výhled ze špice chrámu v Lamanai Video: jakubkyncl.cz

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

High Temple je nejvyšší budovou v Lamanai

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Výhled z vrcholku hlavního chrámu je úchvatně zelený...

Chrám Masek je proti zbylým dvěma stavbám značně rekonstruovaný, a vy si tak můžete prohlédnout, jak asi výzdoba v dávných dobách vypadala. Jakmile se vám podaří ze záběru dostat všudypřítomné uklízeče, kteří neustále očišťují budovu od padajícího listí, můžete si pořídit fotografie, které jsou absolutní povinností. Vrátit se z Belize bez fotografie chrámu Masek je něco jako přijet z Paříže bez snímku Eiffelovky. Nemyslitelné.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Chrám masek je poměrně malý, zajímavostí si však s nejvyšším chrámem nezadá.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Chrám masek prošel rozsáhlou renovací. Nabízí tak velmi přesný pohled do historie...

Celý komplex Lamanai projdete klidnou procházkou se vším všudy během dvou až tří hodin. Pokud budete mít trochu štěstí, zahlédnete ve větvích nad svými hlavami vřešťany, vzácné černé opice, které jsou v Belize a v Guatemale okolo starých nalezišť téměř jako muzejní inventář.

Slovo „zahlédnete“ však není v případě tohoto zvířete nejpřesnější. Vřešťany totiž primárně uslyšíte – na kilometry daleko. A ačkoli je druhé nejhlasitější zvíře světa býložravé, umí dát zcela jasně najevo, kdo je tu doma.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Na vřešťany narazíte u velkého množství mayských památek. Stačí mít oči a uši dokořán...

Foto: TJ, Právo

Reklama

Související témata:

Související články

Belize: podmořský i pozemský ráj

Belize je poměrně malou zemí, ležící na východním pobřeží Střední Ameriky. Sousedí s Guatemalou, Mexikem a také s Karibským mořem. Hlavní turistickou atrakcí...

Výběr článků

Načítám