Hlavní obsah

Půjčovna lyží na Sahaře neměla zákazníka už sedm let

– Niamey

Asi před 30 lety si podnikatel z Nigeru všiml díry na trhu, kterou se rozhodl zaplnit. A založil obchod s půjčovnou lyží na Sahaře. I po třech desítkách let svůj podnik nadále provozuje, ale v posledních letech neměl jediného zákazníka, napsal zpravodajský server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Lyžovat je možné i na poušti. Ilustrační foto

Článek

Lyže, lyžáky, hrstka snowboardů, to všechno je vyskládáno na policích v obchodě, stejně jako žluté a červené boby pro ty, kdo by při sjíždění saharských svahů raději pohodlně seděli. Nečekejte ovšem žádné nejnovější modely. Většina vystaveného zboží se sem dostala začátkem 80. let, jen snowboardy jsou o něco mladším přírůstkem.

Přezkové lyžařské boty jsou tu tak těžké, že už jen představa, že by si je měl člověk obout v místním horku, je značně odrazující. Koneckonců tohle je Agadez, prašné tržiště v Nigeru obklopené Saharou, a ne Courchevel ve Francouzských Alpách. Teplota tu stoupá nad 45 stupňů Celsia, a když zafouká vítr, je to, jako by vám někdo do obličeje namířil vysoušečem vlasů. Nic z nabízeného zboží si tu nikdo nevypůjčil od roku 2007.

Provozovna uprostřed křižovatky

Abdelkader Baba, majitel půjčovny, si od té doby lyže také nenazul. Bez turistů lyžovat nechodí a turisté sem jednoduše přestali jezdit, zahnalo je násilí a únosy. Nemá ale důvod sundávat nápis „obchod s lyžemi" z dřevěné fasády své provozovny. Právě díky tomuto nápisu je jeho obchod slavný. Dvě červené lyže na něm míří každá na opačnou stranu a Tuareg v turbanu sjíždí na lyžích písečnou dunu. A navíc provozovna stojí přímo uprostřed rušné křižovatky a nedá se minout.

Baba brával turisty do písečných dun za městem v poušti. „Chodili jsme před šestou ranní, protože jakmile vyjde slunce, kvůli horku už se lyžovat nedá," říká. Jako první si tady prý vyzkoušeli lyžování v dunách Angličané, Australané, Švédové, Japonci – a Slováci. Ale to bylo před 30 lety.

Čeká na turisty

„Není tu nijak neobvyklé vidět velblouda, jak se klouže dolů po duně. A tak když jsem viděl v televizi, jak Evropané lyžují, napadlo mě, že bychom to tu mohli vyzkoušet," tvrdí.

Bylo snadné přesvědčit přátele, kteří se v celé oblasti podíleli na pořádání rallye Dakar, aby mu sehnali nějaké lyže. Mnohem těžší bylo naučit se, jak na nich sjet dolů z duny.

Myslí si, že ještě existuje alespoň nějaká šance, že se ještě spustí dolů z duny? „Dokud evropská velvyslanectví nepřestanou svým obyvatelům bránit, aby sem jezdili, tak se na žádné z těchto lyží nepostavím," odpovídá Baba nespokojeně.

„Dávají vinu al-Káidě a dalším džihádistickým skupinám, ale to je ostuda. Smrt si vás najde, ať jste kdekoli. I v Evropě přece lidi umírají! Každý by měl mít právo jít a jet, kam se mu zachce." Třeba lyžovat do Nigeru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám