Hlavní obsah

Průchod chrámem sv. Barbory se změní

Právo, Radek Plavecký

Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře letos čeká několik úprav, které se dotknou i turistů. Těch sem každý rok zamíří více než 300 tisíc. Právě kvůli velkému „provozu“ se ve středověké památce bude měnit trasa.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nejnavštěvovanější místo v Kutné Hoře je chrám svaté Barbory.

Článek

Farnost chce upravit severní vstup, jímž do památky vcházejí návštěvníci. Obchůdek se suvenýry se přesune do sakristie, která tak bude nově zpřístupněna veřejnosti. Vcházet do chrámu a vycházet se bude stejným portálem, obě cesty ale budou od sebe odděleny. „Připravuje se také úprava orientačního systému pro turisty a obměna expozice na emporách (vnitřní balkony). Práce proběhnou v dílčích etapách, tak aby nedošlo k omezení provozu chrámu,“ uvedla Julie Němcová z římskokatolické farnosti – arciděkanství Kutná Hora.

Farnost také plánuje obnovu zvonů Michal a Ludvík, které jsou umístěny v jižní věži bývalé jezuitské koleje. Tyto zvony od nepaměti patří k chrámu svaté Barbory a ohlašují slavnosti a svátky i jiné události veřejného života. V současnosti jsou oba zvony vyřazeny z provozu kvůli špatnému technickému stavu.

Návštěvníků ubylo

Chrám svaté Barbory loni navštívilo přes 324 tisíc turistů, což je takřka o pět procent méně, než to bylo v roce předchozím. Jedním z důvodů poklesu návštěvnosti mohlo být podle farnosti sloučení vstupného do přízemí chrámu, na vnitřní balkony a do kaple Božího těla. Po této změně jsou však vnitřní balkony celoročně přístupné, zatímco dříve byly otevřeny jen od dubna do října. Vstupné je nyní 120 korun pro dospělé a 50 korun pro děti od 6 do 15 let.

Stavba pětilodního chrámu začala roku 1388 a jejím prvním architektem byl pravděpodobně Jan Parléř. Po husitských válkách stavba ustala, znovu se začala budovat v polovině 16. století a dokončena byla až počátkem 20. století. Mezi jejími staviteli byli Matyáš Rejsek a Benedikt Rejt.

Chrám budovaný po vzoru francouzských katedrál je velmi zdobný, v interiéru se zachovala jedinečná galerie pozdně gotických a renesančních maleb z 15. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám