Hlavní obsah

Proslulé Jáchymovské radioaktivní lázně pomáhají nemocným

– Jáchymov
Právo, Vlaďka Merhautová

Svou polohou vytváří pomyslnou vstupní bránu do západní části Krušných hor s dominantním vrcholem Klínovcem (1 244 m n. m.). Na konci středověku díky dolování a zpracování stříbra proslulo jako jedno z nejvýznamnějších center Evropy. Někdejší královské město dnes vábí především svými lázněmi, které prožívají renesanci.

Foto: Vlaďka Merhautová, Právo

Město leží na jižním svahu Krušných hor v nadmořské výšce 650 metrů.

Článek

Roku 1516 se původní osada proměnila v hornické město, které nazývali podle polohy Thal (německy údolí), později Sankt Joachymsthal, tedy Údolí sv. Jáchyma. K rozvoji dochází kvůli velkému nalezišti stříbra a kvalitním mincím z něj ražených ve zdejší mincovně. Město vzkvétá a v dobách své největší slávy se stává po Praze druhým největším v Čechách.

Foto: Vlaďka Merhautová, Právo

Krušnohoří

Pověstný jáchymovský tolar byl v 16. století dodáván na mezinárodní trh v miliónech kusů. Stal se obecným pojmem pro velkou stříbrnou minci. Dokonce mu za svůj vznik vděčí americký dolar, který byl pojmenován právě po jáchymovském platidle. Tolary ze zdejší mincovny však doplatily na výjimečnou kvalitu a vysoký obsah stříbra. Milióny jich byly roztaveny a v německých knížecích mincovnách použity k výrobě drobného nekvalitního oběživa.

Za vším hledej ženu

K novému hospodářskému oživení dochází koncem 19. století po objevení prvku uranu. Začíná těžba místní uranové rudy - smolince - v dole Svornost, který je nejstarším uranovým dolem na světě. Tu při svých výzkumech používala nositelka Nobelovy ceny Marie Curie-Sklodowská.

Tento senzační vědecký poznatek znamenal pro Jáchymov příliv lékařských a vědeckých kapacit zabývajících se léčebnými a biologickými účinky radioaktivního záření. Už v roce 1906 tak mohly být otevřeny první radioaktivní lázně na světě. Dodnes jsou jediné, kde se léčí všechna onemocnění pohybového aparátu - zánětlivé a degenerativní stavy, stavy po úrazech a ortopedických operacích, metabolická onemocnění, osteoporóza nebo Bechtěrevova nemoc.

Počátkem 60. let 20. století skončila těžební činnost strategicky významné suroviny a Jáchymov se stal městem proslulým svými lázněmi. 

Foto: Vlaďka Merhautová, Právo

Fasády lázeňských domů svítí barvami, také Astoria prošla rekonstrukcí.

Unikátní radon

Mohutné podzemní radioaktivní prameny vyvěrají z hloubky 500 metrů, z dvanáctého patra dolu Svornost, odkud je voda rozváděna tři kilometry dlouhým potrubím do jednotlivých balneo provozů. Říká se, že už středověcí horníci věděli, že voda v dolech dokáže mírnit revmatické bolesti. Radonová voda, která blahodárně působí na organismus bez vedlejších účinků, se nepije, ale pacienti se v ní koupou.

Spolu s další doplňující léčbou, jako jsou například fyzikální terapie, rehabilitace a vodoléčba, pomáhají koupele především pacientům s chronickým onemocněním pohybového ústrojí, periferního nervového systému, diabetikům nebo nemocným s dnou. Mají vynikající regenerační účinky na kondici starších lidí.

Foto: Profimedia.cz

Relaxační koupel příjemně uvolní ztuhlé tělo.

Základní efekt těchto koupelí je protizánětlivý a protibolestivý. Pacienti proto po zdejších procedurách cítí výrazné ulehčení od bolesti a zároveň zlepšení hybnosti páteře a kloubů.

„Trendem je zkracování lázeňských pobytů, ale aby léčba radonovou vodou měla efekt, doporučuje se minimálně deset kúr,“ říká MUDr. Lenka Draská, hlavní lékařka Léčebných lázní Jáchymov.

Často klientům vysvětluje, jak plyn radon léčí a zda není škodlivá jeho radioaktivita. „Radon je zdrozeňská jem měkkého alfa záření, které při celotělové aplikaci nejenže tiší bolesti, zlepšuje hybnost, prokrvení a hojení, ale také stimuluje regenerační procesy v tkáních a posiluje obranyschopnost organismu.“

Na chodidlo s láskou

Babička jí říkala, že by mohla být dobrou masérkou. Vnučka Slavomíra Moudrá si totiž uměla poradit s jejími bolavými zády. A tak se v osmatřiceti rekvalifikovala. Sympatickou brunetku jsem poznala při reflexní masáži plosek nohou. Překvapila mě poctivým citlivým přístupem i zaujatostí, s jakou masírovala moje chodidla. Nevtíravá meditační hudba, příjemná vůně aroma lampy a záhy jsem cítila uvolnění a až uspávající pohodu...

Foto: Profimedia.cz

Masáž příjemně uvolní napjaté nebo zablokované partie.

„Musí se do toho vložit srdce, tedy alespoň u mě to tak je. Jde o navození relaxace a pocitů, že se čistí hlava i duše,“ vysvětluje mi masérka, která do jáchymovského sanatoria Běhounek dojíždí z nedalekého Ostrova. Pacientům masíruje celé tělo, záda nebo jim poskytuje podvodní masáž. Nejraději se ale zabývá právě ploskami nohou. Může z nich vyčíst nejrůznější neduhy a začínající zdravotní problémy.

„Přes reflexní body vlastně provádíme masáž vnitřních orgánů a tím je můžeme stimulovat,“ říká Slavomíra Moudrá. A já odcházela nejen báječně naladěná, ale hlavně mě přestalo bolet levé lýtko, které jsem měla už několik dní „kousnuté“ - rozmasírovala mi plošku pod kotníkem. Ulevila také zablokovanému krku - na něj zapůsobila masáž palce levé nohy.

V novém kabátě

Letošní oslavy k zahájení 103. lázeňské sezóny zaštítily čtyři historické osobnosti města: Jiří Agricola, věhlasný lékař a vědec, jehož jménem se pyšní i první lázeňská budova v Jáchymově, Štěpán Šlik, který je považován za zakladatele města, prosadil ražbu tolarů a jeho bratr Jeroným si postavil dům na náměstí, který dodnes slouží jako radnice, a Jan Mathesius, evangelický pastor a duchovní otec města.

Předposlední květnový víkend se však nenesl pouze v historizujícím a zábavném duchu. Hosté oceňovali i novinky týkající se žhavé současnosti.

Lázeňské sanatorium Akademik Běhounek prošlo omlazovací kúrou, která je na první pohled viditelná již v recepci a ve vstupní hale. Zkrásněly pokoje, koupelny, chodby, jídelna s novým systémem bufetového stravování i bazénová část. Vznikla sauna s výhledem na hory, whirlpool (vířivka) a Kneippův chodník (chození po oblázcích v teplé a studené vodě).

Foto: Vlaďka Merhautová, Právo

Bazén v Akademiku Běhounek má 32 °C teplou vodu.

Den otevřených dveří si odbylo i přestavované Lázeňské centrum Agricola, kde na ploše 536 metrů čtverečních roste labyrint bazénů. Vodní ráj má být otevřen přesně po roce - 11. 11. v 11 hodin, kdy v něm vloni zahájili největší investiční akci jáchymovských lázní za poslední roky.

Kam jezdí relaxovat ruský kosmonaut

 Malebná kopcovitá krajina přilákala do jáchymovských lázní také ruského kosmonauta Anatolije Ivanišina. Jako velitel posádky vesmírné stanice ISS se možná v roce 2010 podívá na Krušné hory z vesmíru.

Vášnivý lyžař se do Jáchymova chtěl vypravit v zimě, ale nakonec vzal zavděk jarním termínem a lyže vyměnil za kolo a běh. „Běhání mám moc rád, ale zjistil jsem, že do kopce se dá v Jáchymově běhat jen pomalu a z kopce vůbec ne,“ komentoval zdejší terénní podmínky. Na kole však vyšlápl až na Boží Dar.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám