Hlavní obsah

Prosklená iglú jsou ideálním útočištěm při honbě za polární září

Novinky, mšv

Začátek zimy je vhodným obdobím, kdy vyrazit za polární kruh sledovat polární záři. Jedním z ideálních míst, kam se za aurorou borealis vypravit, je finské Laponsko. Pokud vás ale představa třeskuté zimy od honby za krásným atmosférickým jevem odrazuje, nemusíte zoufat. Právě v Laponsku se totiž nachází ikonický hotel s prosklenými iglú, ze kterých můžete záři sledovat v teple a pohodlí.

BEZ KOMENTÁŘE: Ze skleněných iglú v Laponsku se návštěvníkům naskýtá úchvatný pohled na polární zářiVideo: OFFICIAL - Kakslauttanen Arctic Resort

 
Článek

Arktický resort Kakslauttanen je rozhodně jedním z nejznámějších hotelových zařízení na světě. Nachází se 250 kilometrů od hranice severního polárního kruhu, pouhých 30 minut jízdy od nejbližšího mezinárodního letiště v Ivalu.

Samotný komplex leží téměř na hranici divočiny u Národního parku Urho Kekkonena, který je jedním z největších v zemi. Prakticky v srdci přírody mohou prožít návštěvníci nejen pocit částečné izolace od civilizace, ale také nefalšovanou zimu jako z pohádky.

Lákadlem je i Santova vesnička

Historie hotelu je už desítky let stará. Začala se psát v roce 1973, kdy byl jeho zakladatel Jussi na cestě z nejsevernější finské rybářské vesnice. Část, kdy se mu uprostřed pustiny porouchalo auto trochu připomíná scénář k americkému filmu. Kvůli havárii byl nucen v izolovaných lesích přenocovat. Jussi se ovšem do místa svého „ztroskotání” naprosto zamiloval a udělal si z něj pravidelnou zastávku. A jednalo se právě o místo, kde dnes Kakslauttanen stojí.

Foto: Profimedia.cz

Osvětlená iglú působí velmi pohádkově.

Postupem času se z ubytovacího zařízení stal luxusní resort, který původně nabízel klasické ubytování v dřevěných srubech. Slavným se ovšem stal právě díky svým proskleným iglú, která hostům umožňují v pohodlí, a především v teple, pozorovat polární záři, jež se elegantně vlní na obloze.

Pravou finskou zimu umocňují také všudypřítomní sobi, které lze zahlédnout buď v lesích, nebo zapřažené za saně.

Foto: Profimedia.cz

Sníh, hvězdy a polární záře. Tak vypadá nefalšovaná zimní romantika v Laponsku.

Finské Laponsko ale láká i na další zajímavosti kromě polární záře. Například tři hodiny jízdy jižně od Kakslauttanenu stojí slavná Santova vesnička nacházející se u města Rovaniemi. Přímo tudy prochází hranice polárního kruhu, která je zde i viditelně zaznamenaná.

Návštěvníci se zde mohou naladit na sváteční atmosféru na nespočtu atrakcí a prohlédnout si také Santovu kancelář. Vzhledem ke své poloze je ovšem možné spatřit auroru borealis i zde.

Které země jsou ideální k pozorování aurory borealis?
Do nekonečné noci na polární záři. Kam za ní v Evropě

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám