Hlavní obsah

Příroda, žádné večírky: Tyrolsko kvůli koronaviru hledá nový přístup k cestovnímu ruchu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tyrolsko, které v uplynulých týdnech sklidilo mnoho kritiky za prudké rozšíření koronaviru v lyžařských barech, chce najít nový přístup k turistickému ruchu. Koncepce dalšího rozvoje odvětví má být vypracována do podzimu, informoval podle agentury APA hejtman západorakouské spolkové země Günther Platter.

Foto: Profimedia.cz

Innsbruck je hlavním městem Tyrolska.

Článek

Nový plán rozvoje turismu v Tyrolsku má vzniknout pod vedením tyrolského manažerského centra MCI (Management Center Innsbruck). Ukázat má na nedostatky a oblasti, které potřebují nápravu. „Přehnaný party turismus nemáme zapotřebí,” zdůraznil Platter, podle něhož se v minulých týdnech z Tyrol do světa rozletěly „iritující obrázky”.

Podle Plattera například není nutné, aby autobusy do lyžařských oblastí svážely denní turisty, kteří přijíždějí výhradně na večírky. Tyrolský turismus podle hejtmana potřebuje nové prvky. Například novou soudržnost mezi turistickým ruchem a místním obyvatelstvem a nové formy mobility, protože zátěž pro místní je velká. Je třeba se vzdát snah o překonávání rekordů v počtu přenocování, naznačil také lidovecký (ÖVP) politik.

Platterova zástupkyně Ingrid Felipeová (Zelení) vyjádřila nad „novými perspektivami” radost. Podle ní je třeba se zaměřit na odpočinek, hory a zážitky z přírody. I v zimním turismu by měl být podle ní kladen důraz na sport a přírodu.

Česko-rakouská stezka po hradech a zámcích se dočká rozšíření

Cestování

Šéf turistického oddělení při MCI Hubert Siller zdůraznil, že „zásadní je, aby se v Tyrolsku uskutečnila příští zimní sezona”. Podle něj se možná bude muset odehrát s určitými omezeními, ale ta snad nebudou velká.

Ischgl čelí kritice

Jedním z hlavních počátečních ohnisek koronavirové epidemie v Rakousku bylo luxusní alpské středisko Ischgl, které se také stalo symbolem nezvládnutí situace.

Rakouská policie dokonce předložila prokuratuře rozsáhlou zprávu týkající se toho, jak místní úřady v první polovině března krizi řešily. Místní samospráva čelí mezinárodní kritice, že ačkoli měla spolehlivé informace o výskytu koronaviru v Ischglu, nejednala dostatečně rychle, což přispělo k šíření infekce v mnoha evropských zemích.

Nejvytíženější rakouská malebná vesnička se změnila v tu nejopuštěnější

Cestování

V kauze kolem střediska Ischgl jde zejména o to, zda úřady nezanedbaly svou povinnost a jednaly dostatečně svižně poté, co je Island už 5. března informoval, že odhalil nákazu u skupiny turistů, kteří se vrátili právě z Ischglu. Tyrolští politici tehdy varování zlehčovali. V dalších dnech pak podobné zprávy o infekci mezi návštěvníky z Ischglu přišly z Dánska, Norska, Švédska či Německa.

Přímo v Ischglu se nákaza potvrdila 7. března, kdy byl pozitivně testován barman z oblíbeného lyžařského podniku. Karanténa v údolí Paznauntal, kde Ischgl leží, byla nařízena až 13. března.

Reklama

Výběr článků

Načítám