Hlavní obsah

Příběh Wolfganga Amadea Mozarta v Olomouci

Novinky, Jan Sulovský, Český rozhlas

Je konec října roku 1767. K branám pevnostního města Olomouce se blíží cestovní kočár se čtyřmi lidmi. Jsou jimi rodiče mladičkého hudebního genia Wolfganga Amadea Mozarta - otec Leopold, matka Marie Anna, sestra Nannerl a sám malý Wolfi.

Článek

Otec Leopold Mozart pocházející ze Salcburku ujíždí se svou rodinou před zhoubnými černými neštovicemi, jejichž epidemie propukla na jaře téhož roku ve Vídni. V centru monarchie se měl v září uskutečnit sňatek šestnáctileté dcery Marie Terezie, Marie Josefy s neapolským králem Ferdinandem IV., jehož oslav se chtěli Mozartovi jako hudebníci aktivně zúčastnit.

Jejich záměry však zhatila 15. října smrt mladé nevěsty. Ve Vídni byl v následujících dnech vyhlášen smutek spojený se zákazem veřejných divadelních a hudebních produkcí.

Mozartovi se tedy vydali na Moravu. Koncerty se jim ale nepodařilo uskutečnit ani v Brně, protože tamní šlechta se dosud nevrátila ze svých venkovských sídel. Zamířili tedy do Olomouce, kde chtěli, daleko od nebezpečné choroby, strávit několik dnů či týdnů.

Hrozili jim pravé neštovice

Ubytují se 26. října večer v hostinci U černého orla na Dolním náměstí, známém pod názvem Hauenschildův palác. U jedenáctiletého Wolfganga se ovšem začínají projevovat příznaky pravých neštovic, zhoubné choroby, která tehdy dokázala zahubit tisíce lidí a která se nevyhnula ani císařskému dvoru. Ve své kůži se necítí ani Wolfgangova sestra Nannerl.

Leopold Mozart má vážné starosti o zdraví své rodiny. A protože ubytování v hostinci U černého orla se ukazuje jako nevyhovující, obrací se na svého známého - kapitulního děkana Leopolda Podstatského z Prusínovic, s nímž se seznámil v Salcburku. Ten neváhá navzdory všem rizikům ubytovat celou rodinu Mozartových ve svém sídle - na kapitulním děkanství, které se nachází v bezprostřední blízkosti katedrály sv. Václava v Olomouci.

Tak začíná dvě stě čtyřicet let starý příběh pobytu jedenáctiletého hudebního genia Wolfganga Amadea Mozarta v Olomouci. Příběh, o kterém Leopold Mozart napsal svému příteli Franzi Hagenauerovi, v jehož domě v Salcburku Mozartovi bydleli a kde se narodily obě děti, že začala v Olomouci nová etapa Wolfgangova života.

Pomohli nejlepší lékaři

Těžko si lze jen pomyslet, o co vše by bylo lidstvo ochuzeno, kdyby se mladému Amadeovi díky obětavým olomouckým přátelům jeho otce nedostalo té nejlepší lékařské péče.

Ale o tom všem už bude hovořit vysokoškolský pedagog prof. Jiří Fiala z Katedry bohemistiky Univerzity Palackého v Olomouci, který se v pořadu z cyklu Česko - země neznámá natočeném v olomouckém studiu Českého rozhlasu bude tomuto tématu věnovat.

S profesorem Jiřím Fialou navštívíme místa, kde mladý skladatel pobýval, a prohlédneme si rovněž jeho sošku z počátku 19. století, která se nachází v sále Mozarteum Arcidiecézního muzea v Olomouci. Zaposloucháme se rovněž do tónů 6. symfonie F-dur Wolfganga Amadea Mozarta, kterou v Olomouci muzikant zkomponoval.

Problematiku pravých či černých neštovic, které v minulosti vyhubily milióny obyvatel a které byly roku 1980 vymýceny, nám z medicínského hlediska přiblíží MUDr. Jana Vlčková z Krajské hygienické stanice v Olomouci.

Reklama

Výběr článků

Načítám