Hlavní obsah

Příběh prokletého města Mostu

Novinky, David Hertl, Český rozhlas Sever

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Most dostal své jméno skutečně od přemostění. Na důležité křižovatce obchodních cest z Prahy do Saska a od Teplic do Žatce bylo v devátém století Komořanské jezero s okolními bažinami, hrad Hněvín a řeka Bílina. Most přes Bílinu nebo přes bažiny v okolí jezera musel být podle všeho mohutný, když se stal symbolem celého města.

Článek

Málokteré město se může pochlubit tím, že si vyjednalo mír s husitským vojevůdcem Janem Žižkou. Mostečtí ano. Žižku znali už v dobách, kdy ve městě pobýval coby královský vyslanec.

Byl prudké povahy a po jednom incidentu s místním měšťanem skončil v šatlavě. Mostečtí se ale báli rozhněvat panovníka, a tak jeho vyslance zakrátko propustili. Musel však slíbit, že proti Mostu nic nepodnikne - a jako potvrzení tohoto slibu odevzdat ve městě podkovu svého koně.

Když o pár let později Žižkova vojska obléhala Chomutov, báli se i v Mostě, který zůstal na straně katolíků, co se bude dít. Vyslali proto k Chomutovu emisary s podkovou, aby Žižkovi připomněli jeho slib, že proti Mostu nic nepodnikne. Žižka se prý jen zasmál a řekl, že slovo dodrží; hned ale dodal, že jeho vojáci žádný slib nedali, a proto si mohou v Mostě počínat, jak jim bude libo.

Nakonec to ale pro Mostecké dopadlo dobře, husitská vojska město nikdy nedobyla. Žižka si totiž v Praze léčil zraněné oko a vojáky vedl Jan Želivský. Po několika pokusech o ostřelování Mostu mohutnými praky a poté, co městu přišli na pomoc Fridrich Míšeňský a Zikmund Děčínský, husité odtáhli s nepořízenou.

Kellyho kletba

Na hradním nádvoří Hněvína stojí socha legendárního alchymisty Edwarda Kellyho. Ten byl na Hněvně vězněn v dobách Rudolfa II. Měl už za sebou tříleté věznění na Křivoklátě, kde si při pokusu o útěk zlomil nohu, která mu musela být amputována.

Chtěl utéci i z Hněvína, ale vše se opakovalo: jen místo dřevěné protézy si zlomil druhou zdravou nohu. To bylo moc i na slavného mága, který proklel město i hrad s přáním, aby zmizely ze zemského povrchu, vypil jed a ve 42 letech se odebral na onen svět.

Kellymu kletba vyšla. Hrad Hněvín byl zbořen už roku 1651. Historiskému městu pak zazvonil umíráček v roce 1964, kdy se ho tehdejší vláda rozhodla zbourat. Důvodem bylo sto miliónů tun uhlí v jeho podzemí. Likvidace města začala v roce 1965, poslední rodina byla ze starého Mostu vystěhována roku 1977.

Přesun kostela

Symbolem likvidace starého Mostu se stal přesun kostela Nanebevzetí Panny Marie. Mediálně zviditelněná "záchrana památky" měla zastřít skutečnost, že v historickém Mostu byla odstřelena dvacítka měšťanských domů s gotickými jádry - což je počet, jakým se může u nás pochlubit už jen Praha.

Reklama

Související témata:

Související články

Historie českých automobilů Škoda

Na konci 19. století se v Mladé Boleslavi rozvíjel především textilní průmysl. Pak ale přišel zlomový rok 1895 a byla založena dílna na výrobu a opravu...

Nový Dvůr u Opavy - příběh arboreta

Arboretum Nový Dvůr patří k 39 botanickým zahradám České republiky. Není ani nejstarší, ani největší, přesto stojí za návštěvu. Už jen proto, že květen...

Výběr článků

Načítám