Hlavní obsah

Přes 150 let slouží námořníkům. Teď jeden z nejstarších australských majáků rekonstruují

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než století a půl svítí námořníkům na cestu. Teď jeden z nejstarších australských majáků podstupuje rekonstrukci, aby mohl svůj účel plnit i další dekády. Přestože moderní navigační technologie už velmi postoupily, majáky v případě technických problémů slouží i různým hobby jachtařům, kteří se mohou ve špatném počasí ztratit, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Austrálii rekonstruují jeden z nejstarších majákůVideo: AP

 
Článek

Maják, který byl uveden do provozu v roce 1858, se nachází na ostrůvku Breaksea při jižním pobřeží Západní Austrálie. Kromě svého praktického účelu je i zajímavou atrakcí pro ty, kteří ho po cestě míjejí.

Rekonstrukce je ale logisticky náročná, materiál se musí dopravit helikoptérou a tým pracovníků na ostrůvku stráví celé týdny. „Většina našich majáků je umístěna ve špatně dostupných oblastech, mnoho z nich je na ostrově, některé zase na útesech,“ vysvětluje technik Daniel Atkins.

Záloha při každém počasí

Je ale důležité udržet majáky v chodu, přestože na ně při moderní navigační technice už málokdo spoléhá. „Majáky jsou vždy záloha pro elektronická zařízení. Můžete se na ně spolehnout nezávisle na počasí, nebo v případě, že vás zradí technika,“ uvedl jachtař Mark McRae.

Majáků jsou v Austrálii stovky, což znamená pro techniky další roky práce. „Všichni jsou jimi ale tak nějak přitahováni,“ myslí si Atkins. „Všem vžene slzu do oka, když po dlouhé a náročné plavbě konečně spatří maják, který jim dá vědět, že už jsou doma v bezpečí,“ dodal McRae.

Nejexkluzivnější ostrov v Austrálii? Může na něj jen 400 návštěvníků najednou

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám