Hlavní obsah

Před 105 lety jako první dobyl Roald Amundsen jižní pól

Novinky, mšv

Od zcela prvního dobytí jižního pólu uplynulo již celých 105 let. Historický okamžik si pro sebe ukořistila výprava norského polárníka Roalda Amundsena, který o desítku let později stanul jako prokazatelně první i na severním pólu. O jižní točnu usilovala v roce 1911 také soupeřící britská výprava. Cíle však dosáhla o měsíc později, norská expedice pól dobyla už 14. prosince.

Foto: Profimedia.cz

Jižní pól se nachází v srdci zmrzlé Antarktidy. Ilustrační foto

Článek

Amundsenova expedice ovšem nebyla první, která chtěla jižního pólu dosáhnout. Už v letech 1907 až 1909 se na něj pokoušela dostat britská výprava polárníka Ernesta Henryho Shackletona, od cíle ji však dělilo zhruba 180 kilometrů a nikdy ho kvůli špatnému počasí nedosáhla.

Foto: Profimedia.cz

Norská výprava vztyčila na pólu vlajku.

O tři roky později pak svět sledoval pomyslný zápas mezi norskou a britskou expedicí. Obě zvolily jako výchozí bod oblast Rossova moře, nejjižnější část Tichého oceánu — z tamního ledovce je cesta na jižní točnu jedna z nejkratších.

Cesta, na kterou oba týmy vyrazily v říjnu 1911, byla strastiplná. Ale zatímco norská výprava měla jediný cíl, tedy dosáhnout pólu, britská výprava cestu zasvětila i vědeckému výzkumu. Dorazila proto až o měsíc později po Amundsenovi. Norskému týmu zabrala cesta skoro 100 dní a dlouhá byla přes 3000 kilometrů, píše National Geographic. Na pólu stanul 14. prosince.

Přečtěte si také článek o dobytí severního pólu:
Uplynulo 90 let od prokazatelného dobytí severního pólu

Zatímco se však Nor mohl o celých 15 let později zasloužit také o první prokazatelné dobytí severní točny, Scottova výprava na těžké cestě z jižního pólu zemřela hladem, zimou a vyčerpáním kvůli mimořádně nepříznivému počasí. Skoro o rok později byl nalezen jejich tábor i s deníkem, poslední Scottův zápis byl z 12. března 1912.

Dnes zde stojí stanice

K připomínce obou výprav stojí 100 metrů od jižního pólu permanentně obydlená americká výzkumná stanice. Nese jméno po dobyvatelích: Amundsen-Scott. Byla vybudovaná v roce 1956 a po roce 2000 prošla modernizací.

Foto: Profimedia.cz

Výzkumná stanice stojí jen sto metrů od jižního pólu. Kolem něj jsou vztyčeny vlajky.

Dnes zde stojí i přistávací dráha pro letadla, ta sem létají přes kilometry vzdálenou stanici McMurdo. Z ní se pokračuje na Nový Zéland.

Přes letní měsíce se počet výzkumníků pohybuje kolem 200, v zimě nepatrně přes 80. Vědci se zabývají například meteorologií, astrofyzikou nebo glaciologií, tedy studiem ledovců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám