Hlavní obsah

Pražský symfonický orchestr v Číně: Překvapivé bylo skoro vše

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský symfonický orchestr koncertoval v říjnu v thajském Bangkoku a čínské Šanghaji. Vzhledem k tomu, že právě Čína je pro velké množství Čechů velkou neznámou, požádali jsme deset členů orchestru o hlavní poznatek či zajímavost z této cesty. Ačkoliv jsou protřelými cestovateli, každé turné přináší vždy novou várku překvapení – veselých i vážných.

Foto: Archiv FOK

Jedno z vystoupení pod širým nebem

Článek

Miloš Havlík, houslista

Mám rád kulturní a duchovní rozměr staré Číny jako jedné z kolébek moderní civilizace a jsem překvapen, jak v té současné dominuje materiální přístup.

Jan Mach, klarinetista

Vím, v jakých dimenzích Číňané uvažují. Přesto mě překvapily rozměry pódia v některých sálech, kde vystupujeme. Například v Grand Theatre ve městě Wuxi oddělovala zástěna za orchestrem zbytek pódia o velikosti malého fotbalového hřiště.

Josef Riedlbauch, houslista

Nenapadlo by mě, jak často tu člověk uvízne „ztracen v překladu“. Dokonce i na recepci mezinárodního hotelu bylo obtížné se domluvit.

Marek Vajo, trumpetista

Neuvěřitelný byl zážitek z jízdy vlakem Maglev, který se pohybuje na magnetickém polštáři rychlostí až 431km v hodině. A jeho kontrast s běžným metrem v Šanghaji v době dopravní špičky.

Jiří Novotný, pozounista

Žabí maso chutná jako směs kuřecího a krabího. Ochutnal jsem ho, bylo výborně připravené a neměl jsem problém s jeho konzumací.

Foto: Archiv FOK

Je libo had k jídlu?

Jiří Teringer, houslista

Stále mě baví v Šanghaji vracet se na Bund, centrální nábřeží řeky Chuang-pchu a vnímat energii tohoto lidnatého města se všemi jeho kontrasty a neustálými proměnami.

Zdeněk Jiroušek, houslista

Jak jsou lidé v tom mraveništi příliš hustě nakupení, chovají se pak bezohledně. Někdo do vás vrazí a ani se neomluví. Když vám na přechodu svítí zelená, neznamená to, že cesta je volná, ale stojí za to, pokusit se přejít.

Lukáš Verner, kontrabasista

Věděli jste, že obvyklá délka hada k jídlu je 35 - 45 centimetrů? Ochutnal jsem a nebylo to úplně špatné. Rád při cestách orchestru testuji místní kuchyni. Ostatně hodně vypovídá o lidech.

Jiří Zelenka, technik orchestru

Byl jsem nyní v Číně poprvé a zajímavé je pro mě úplně vše. Pozoruhodnou disciplínou je zastavit si taxi. Ulice jsou jich plné, jsou levné, ale zastavit nějaký se nám podařilo zpravidla až s asistencí uniformovaného portýra z hotelu.

Marek Lustig, kontrabasista

Nečekal bych, jak moc budu pociťovat znečištění ovzduší v Šanghaji, zejména v krku a v očích. Stejné to bylo, i když jsme tu koncertovali před dvěma lety.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám