Hlavní obsah

Pražská muzejní noc láká na klasické i moderní umění

Právo, Novinky, lap, Peter Kováč

Letošní pátý ročník Pražské muzejní noci je připravený na sobotu 14. června. Pro návštěvníky je připravený bohatý program, který začíná v 19 hodin a končí v jednu hodinu po půlnoci. Všechny expozice a výstavy budou zpřístupněny zdarma. Výjimkou zůstává klášter sv. Jiří, Šternberský palác a Schwarzenberský palác.

Článek

Akci pořádá Národní muzeum, Dopravní podnik města Prahy a Asociace muzeí a galerií ČR. Nabídne už tradiční noční prezentaci uměleckých děl a historických památek doplněnou bohatým doprovodným programem.

Muzejní noci se účastní většina pražských muzeí a galerií. Od Židovského muzea v Praze přes Vyšehrad, Rudolfinum, Rumunský kulturní institut a mnoho dalších. Zdarma budou otevřena prakticky všechna větší pražská muzea a galerie, celkem 25 institucí a 51 památkových objektů.

Návštěvníci Národní galerie v Praze mají možnost obdivovat nové expozice Baroko v Čechách ve Schwarzenberském paláci, nebo Umění 19. století v klášteře sv. Jiří na Pražském hradě.

Přijdou si na své i milovníci moderního umění

Milovníky moderního umění jistě potěší hlavní výstavní projekt NG pro rok 2008 - Mezinárodní trienále současného umění ve Veletržním paláci.

Muzejní noc pak ozvláštní i výstava ve Valdštejnské jízdárně Mistři čínské tušové malby 20.století. Pro návštěvníky jsou před hlavní budovou Národního muzea a před Rudolfinem na náměstí Jana Palacha připraveny informační stany – budou v nich k dispozici informační materiály a brožurky s programem.

Tipy aneb co nevynechat

Muzeum a archiv populární hudby - POPMUSEUM připravilo od 19 hodin Karaoke bar, a také divadelní představení 50-70-90 aneb Všechno už tu bylo, které představuje Vývoj masové kultury.

V Muzeu Policie České republiky začíná ve 20 hodin představení 80 let boje policie proti drogovému podsvětí. Představí namáhavou policejní práci v boji proti nelegálnímu obchodu a výrobě omamných látek, rada Vacátko, detektivové Tůma a Líbal, detektivové NPC.

Doprava opět zajištěna speciálními autobusovými linkami

Doprava speciálními autobusovými linkami mezi jednotlivými muzei a galeriemi je během Pražské muzejní noci pro návštěvníky akce zdarma – centrálním přestupním bodem je náměstí Jana Palacha.

Pro nadšence cyklistiky je připravená Muzejní cyklojízda. Začíná před Muzeem veřejné dopravy, ve Vozovně Střešovice – Patočkova 4 ve 20 hodin. A dále pokračuje kolem Národní galerie ve Veletržním paláci, Muzea hlavního města Prahy na Florenci, na Náměstí Jana Palacha k muzeu UMPRUM. Jízda končí před Muzeem Kampa.

K Pražské muzejní noci se 14. června přidají také muzejní noci v Litomyšli, kde bude otevřené Regionální muzeum od 18 hodin až do půlnoci.V Litomyšli bude také otevřený rodný byt Bedřicha Smetany, kde je připravený hudební program od 19:20 hodin. V 19 hodin otvírá zámek v Litomyšli své sklepení.

Dále pak bude otevřený rodný domek Vítězslava Hálka v Odolené vodě - Dolínek. V Olomouckém kraji bude v sobotu otevřené vlastivědné Lovecko-lesnické muzeum v Úsově.

Závěr Festivalu muzejních nocí

Pražská muzejní noc, která inspirovala pořádání řady podobných akcí po celé České republice, ale i na Slovensku, je letos potřetí součástí Festivalu muzejních nocí. Pražská muzejní noc je přitom zakončením a vyvrcholením celého festivalu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám