Hlavní obsah

Prázdninový ráj na ostrově Kós

Právo, Bohuslav Borovička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dějiny odlehlého řeckého ostrova Kós jsou podle historiků zajímavé tak do 4. stol. Pak už se tam prý nic významného nedělo.

Foto: Profimedia.cz

Všeobecně je na Kósu méně rozptýlení než na turisticky více rozvinutých ostrovech, a proto pro mnoho návštěvníků představuje skutečný prázdninový ráj.

Článek

Občasné pohromy, které Kós a jeho obyvatele stíhaly, měly podobu pirátských nájezdů nebo zemětřesení. Krátkou epizodu na ostrově napsali svatojánští rytíři a dlouhou, byť málo patrnou stopu tam zanechali Turci.

Kós je třetím největším v souostroví Dodekanes (295 km2). Na délku měří 40 kilometrů a na šířku pouhých osm. Do tureckého Bodrumu jsou to nějaké čtyři kilometry.

Nejvýznamnější starověkou památkou je Aeskulapova svatyně, v níž působil otec moderní medicíny Hippokrates.

Foto: Profimedia.cz

Dalším z významných rodáků je filozof a matematik Pythagoras. Kromě Aeskulapovy svatyně je na Kósu pevnost Neratzie ze 14. stol., s městem spojená mostem a střežící přístav, nebo hrad v osadě Antimachia. Nejelegantnější část stejnojmenné metropole ostrova byla postavena v neoklasicistním, tzv. benátském stylu v době, kdy ostrov po 1. světové válce ovládali Italové.

Obvod ostrova měří nějakých 113 kilometrů a k plážové turistice a k rekreaci je tam využívána jeho severní i jižní strana. Jih ostrova je hornatější a větrný, a proto více vyhovuje vyznavačům vodního a vzdušného plachtění a surfování. Sever je klidnější a rovinatý, vhodný např. k cyklistickým výletům.

Jízdní kolo je velmi oblíbeným dopravním prostředkem. Velká část prázdninových letovisek se nachází na severozápad nebo na jihovýchod od metropole ostrova, ta je z nich právě na kole snadno dosažitelná.

Foto: Profimedia.cz

Zdatnější cyklisté se mohou vypravit i do kopců. Masív hory Dikaion vysoké 875 metrů v severní části ostrova a nižší hora Sympatro podél jižního pobřeží jsou jako stvořené pro horskou turistiku.

Vesnice Zia a Asfenidou na úbočí hory Diakaion jsou v průvodcích vydávány za místa nedotčená turismem, ale to byla pravda asi před třiceti lety, kdy cestovní ruch na ostrov teprve přicházel.

Dnes jsou naopak plné pastí nalíčených na návštěvníky. Ať už v podobě obchodů s „typickými“ suvenýry, nebo hospod, které Aeskulapova svatyně o sobě tvrdí, že nabízejí pravou místní kuchyni.

Navštívit tato místa však stojí za to už kvůli tomu, že je tam k vidění úplně jiná tvář ostrova než na pobřeží. Všeobecně je na Kósu méně rozptýlení než na turisticky více rozvinutých ostrovech, a proto pro mnoho návštěvníků představuje skutečný prázdninový ráj.

Ostrovy v blízkosti

V nedalekém okolí Kósu je množství ještě menších ostrovů, které jsou cílem jednodenních výletů. Vzhledem k tomu, že turismus se na nich objevil teprve nedávno, nabízejí zajímavý pohled do běžného života obyvatel.

Foto: Profimedia.cz

Kalymnos si získal oblibu mezi milovníky lezení po skalách. Leros, kde bývala italská a německá námořní základna a později vězení pro odpůrce řecké vojenské diktatury, má krásné pláže, stejně jako vulkanický Nisyros. Pozoruhodný je i ostrov Patmos. Podle legendy právě tam sepsal sv. Jan svou knihu Zjevení, známou také jako Apokalypsa. Na ostrově, který býval významným poutním místem, je středověký opevněný klášter nesoucí světcovo jméno.

Kolem ostrovů jsou i četné potápěčské lokality vyhledávané hlavně proto, že v blízkosti velkých ostrovů, např. Rhodu, je potápění zakázáno, aby nebyla porušena případná archeologická naleziště.

Reklama

Související témata:

Související články

Tunisko vábí zpět ztracené turisty, musí

Pouhých pár desítek metrů od míst, odkud z pološera podzemí vybíhali do oslňujícího slunce gladiátoři jdoucí na smrt, by jindy touto dobou bojovali řidiči...

Výběr článků

Načítám