Hlavní obsah

Pravčická brána se nedostane mezi sedm nových divů světa

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlasování o sedm přírodních divů světa už má 28 finalistů. Ti postoupili do užšího výběru z rovné stovky nejkrásnějších světových míst. Pravčická brána, která reprezentovala Českou republiku v semifinále, se ale bohužel do dalšího kola výběru nedostala.

Článek

Pravčická brána se z celkového počtu 440 navržených kandidátů dostala mezi 77 nejkrásnějších přírodních památek. Mezi finalisty, kteří byli vyhlášeni v úterý 21. července, se už ale podobně jako například slovenské Štrbské pleso neprobojovala. Úspěch mělo naopak sousední Německo reprezentované Černým lesem a polská Mazurská jezera.

Foto: archiv, Právo

Štrbské pleso patří v Tatrách k turistickým magnetům.

Z dalších evropských míst se do finále probojovaly irské Útesy Moheru a napůl švýcarský a italský Matterhorn. Itálii navíc reprezentuje ještě dodnes činná sopka Vesuv. Ze světových přírodních krás zvolili hlasující ještě Mrtvé moře, Grand Canyon, Galapágy a Kilimandžáro. Samozřejmě nechybí ani fjord Milford Sound na Novém Zélandu nebo pannenské ostrovy Maledivy.

Mezi finalisty se dotala i Stolová hora tyčící se nad kapským městem v Jihoafrické republice, či Andělské vodopády ve Venezuele. Řeka Amazonka reprezentuje hned devět států, přes něž protéká.

Snahou nadace je vytvořit obdobu sedmi divů antického, středověkého a moderního světa. Příroda dosud na svých sedm skvostů čeká. Sedm přírodních divů světa vyhlásila jen televize CNN. Mezi ně patří zmiňovaný Grand Canyon, Velký bariérový útes v Austrálii, přístav v Riu de Janeiru, nejvyšší vrchol světa v Himálajích Mount Everest, polární záře, mexická sopka Parícutin a Viktoriiny vodopády na řece Zambezi na jihu Afriky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám