Hlavní obsah

Praha opět zažije světelnou explozi

Právo, Kateřina Severová

V ulicích metropole se od 13. do 16. října objeví třiadvacet monumentálních světelných soch a barevných objektů umělců z celého světa v rámci čtvrtého ročníku festivalu světla Signal.

Foto: Foto Signal festival

Obří kupole Signal Dome letos nabídne tři sférická představení. Jde o jediné místo festivalu, kde je vstup zpoplatněn.

Článek

Loni přišlo na akci 400 tisíc lidí, letos organizátoři počítají se stejným zájmem. „Festival se tak stal nejnavštěvovanější kulturní akcí České republiky. Největší popularitu mají především videomappingové projekce. Letos budou k vidění celkem tři,“ řekl ředitel festivalu Martin Pošta. Na kostele sv. Ludmily na náměstí Míru se odehraje druhý díl cyklu Point Line Surface Solid od německého umělce Daniela Rossy.

Ruské studio Radugadesign, které stojí například za vizuálními show na Zimních olympijských hrách v Soči, si připravilo videomapping na paláci Kinských na Staroměstském náměstí. Třetí projekce od španělského studia Tigrelab proběhne na Michnově paláci.

Předskokanem festivalu se 9. října stane instalace od japonského umělce Yasuhiry Chidoa před nákupním centrem Palladium. Zdánlivě obyčejná krychle má v sobě kolem šedesáti tisíc drobných otvorů, které umožňují do uzavřeného prostoru proudění světla. „Lidé se mohou také těšit na instalace prostorově velmi výrazné, které uchvátí úplně každého. Připravujeme rovněž interaktivní instalace pro děti i dospělé,“ uvedl Pošta.

Více pro děti

Na trase dlouhé zhruba dvanáct kilometrů, na které bude několik informačních stánků, čekají návštěvníky během čtyř večerů třeba humanoidi australské umělkyně Amandy Parerové. Zářící bílé postavy s výškou od osmi do dvanácti metrů obsadí Prahu rovnou na pěti místech. Další instalací bude čtyřmetrový světelný monolit od českého studia Hyperbinary tvořený z více než tří tisícovek LED kuliček.

Pořadatelé se tentokrát také zaměřili více na děti. Ty budou mít šanci si například v prostorách Klementina vyzkoušet, jaké je to, hrát na světelný hudební nástroj nebo oživit stovky ztichlých a ztlumených objektů, které se jejich přičiněním promění v živý svět cvrlikajících světlušek. Malovat světlem zase umožní instalace amerického vědce a umělce Zacharyho Liebermana.

Přestože většina instalací festivalu se odehrává během večerních hodin venku (19.00–24.00), několik z nich je uvnitř budov. „Tady je třeba počítat s omezenou přístupností limitovanou počtem návštěvníků,“ podotkl Pošta.

Velká popularita akce, kterou doprovází nejen světelná, ale také hudební show, přiláká každoročně do ulic Prahy davy lidí. Letos se proto chystá posílení městské dopravy. Řidiči také musí počítat se snížením rychlosti v centru města.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám