Hlavní obsah

Poznávací výlet za nejvíc sexy akcenty

Novinky, Lucie Poštolková

Cestovat se dá za čímkoli, co lidem přijde zajímavé. Někteří jezdí za památkami, jiní za přírodou, někdo za sexy akcenty. Opravdu, i za tímhle poznáním se dá cestovat. Vydejte se na výlet po různých zemích a zaposlouchejte se do rozličných jazyků i stylů, které nás od sebe odlišují. Možná vás překvapí, že cestovatelský server Cnngo.com zařadil mezi sexy akcenty i češtinu.

Článek

Někoho možná při prvním setkání nejvíc upoutá vzhled dané osoby, oči nebo vlasy. Jiní lidé jsou naopak přitahováni hlasem svého protějšku. Ostatně exotický jazyk nebo nezvyklý akcent může být tím nejlepším afrodiziakem. Moje sousedka si tolik zamilovala řečtinu, že se ji po večerech sama učila a po roce už plynně mluví s rodilými Řeky.

Odhaduje se, že na světě je asi 7000 různých jazyků.

1. Italský přízvuk

Když někdo mluví italsky nebo má jen italský přízvuk, nemusí se ani koupat v římské Fontáně di Trevi jako Anita Ekbergová a Marcello Mastroiani ve filmu La Dolce vita, aby byl přitažlivý. Při poslechu opravdového, nefalšovaného italského akcentu se vám možná vybaví romantika renesance.

Foto: Profimedia.cz

Pokud vyrazíte do Itálie, můžete kromě poslouchání místního akcentu zavítat i do Florencie za uměním. Místní galerie Uffizi ukrývá velké sbírky soch, kreseb i obrazů renesančních mistrů. V Římě vystoupejte na kupoli baziliky sv. Petra, odkud budete mít dechberoucí výhled na celé město. Do řeči se můžete dát s římskými vojáky, kteří se s vámi před Koloseem za nějaký poplatek rádi vyfotí. Za nejstarší historií země se můžete vypravit do Pompejí, kde se pod vrstvou popela dochovalo celé město.

Místní akcent zní jako: Ferrari se saxofonem místo výfuku

Známé hlasy: Monica Bellucciová a Alessandro Del Piero

2. Francouzský přízvuk

I když Francouzi přespříliš špulí rty, zní to stále dobře. I s provokativní povýšeností a ohnivým nezájmem je francouzský akcent paradoxně erotický.

Pokud hledáte romantickou francouzštinu, pátrejte v kraji Provence. Impulzivnější a vášnivější přízvuk pak najdete v Paříži při procházce na Montmartru nebo přímo na Eiffelovce. Jestli jste si jistější ve své francouzštině, nebo pokud narazíte na někoho, kdo bude ochotný si s vámi povídat jinak než francouzsky, posaďte se do jedné z tisíce kaváren a zaposlouchejte se do jejich akcentu. Zde si vychutnáte opravdovou Francii.

Foto: Profimedia.cz

Místní akcent zní jako: Třicetiletý teenager

Známé hlasy: Sophie Marceauová a Jean Reno

3. Španělský přízvuk

Nikdo nepopře, že je španělský přízvuk vášnivý. Je smyslný a vábivý, ale s vášní lehce vzniká i peklo, ve kterém těžko zůstanete zdrženliví. Mezi španělská pulzující města patří Madrid, který ožívá o půlnoci. Číslem jedna zůstává Barcelona, pro své pláže a Gaudího, který tam vytvořil Park Guell, domy Casa Milá a Casa Batlló a hlavně stále nedokončenou baziliku Sagrada Família.

Foto: Profimedia.cz

Güellův park

Jestli máte raději přírodu v kombinaci s historickými centry, vydejte se do Granady. Zdejší maurský palácový komplex Alhambra je označován za vrcholné dílo maurského stavitelství. Při návštěvě Granady stojí za prohlídku i Albaisín, někdejší arabská čtvrť na návrší naproti Alhambře. Svůj romantický půvab naopak již ztratila někdejší cikánská osada na svahu Sacromonte.

Místní akcent zní jako: Venkovní motor na jezeře

Známé hlasy: Javier Bardem, Penélope Cruzová

4. Český přízvuk

Pro cizince, kteří objevili české hospůdky, jsme prý národem cigaretového kouře. Důrazná angličtina s českým přízvukem, která vychází z celého těla, přijde cizincům temná a mystická. Český přízvuk jim připomíná živočišnou touhu.

Foto: Profimedia.cz

Český Krumlov

Nejvíce uslyšíte Čechy mluvit anglicky v nejrušnějších turistických cílech, jako je Malá Strana, Václavské náměstí či Havelské tržiště v Praze. Pokud si sednete do kavárny nebo restaurace v Českém Krumlově, možná vás obsluha také osloví anglicky.

Klikaté uličky staré Prahy nebo Krumlova jsou ideálním místem pro romantické procházky nebo bloudění s rodinou.

Slavné hlasy: Petra Němcová a Jaromír Jágr

Místní akcent zní jako: Hrabě Drákula nebo tajný agent

5. Irský přízvuk

Lyrická artikulace irského akcentu je okouzlující, až exotická. Irský přízvuk nejlépe naposloucháte v hospodě nad sklenkou whiskey či dobrého piva, oboje neodmyslitelně patří ke zdejšímu folklóru. Ideální zastávkou je Dublin, kam mimo jiné létají přímé lety z Prahy. Většinu tamějších atrakcí pak obejdete pěšky: nejstarší irskou univerzitu Trinity College, katedrálu svatého Patrika, Dublinský hrad, muzeum pivovaru Guiness atd.

Foto: Profimedia.cz

Irsko

Skutečné drsné Irsko pak najdete spíš na venkově, kde můžete narazit na ledovcová jezera, v jejichž hladině se zrcadlí okolní kopce. Člověk tu pocítí nádherný poklid a velkolepost přírody.

Místní akcent zní jako: Loupeživý skřítek

Slavné hlasy: Colin Farrell, Andrea Corrová

6. Oxfordská angličtina

Mezi rodilými Angličany je oxfordská angličtina považována za snobskou. Její akcent je autoritativní, erudovaný a školský. Akcent oxfordské angličtiny se veřejnosti zaryl hluboko do srdce v podání Hugha Laurieho jako Dr. House při sdělování diagnóz nebo díky Emmě Watsonové v roli Hermiony.

Pokud se vydáte do Oxfordu, univerzitního městečka nedaleko Londýna, zastavte se i ve Windsoru. Monumentální sídlo britských panovníků má za sebou 900 let starou historii, je to jedno z míst, odkud vládli angličtí panovníci.

Foto: Profimedia.cz

Dnes je Windsor jednou z oficiálních rezidencí královny Alžběty II. Dvakrát do roka se tam konají velké ceremoniály.

Mohutné hradby vždy dávaly obyvatelům hradu pocit bezpečí. Celé sídlo je rozděleno na tři nádvoří, která zelenými trávníky a stromy připomínají spíše parky. Střední nádvoří s jezírkem a strmým srázem je jedním z nejfotografovanějších prostor windsorského hradu. Na vršku pohled rámuje Kulatá věž. Od pozdního jara do podzimu tu voní růže z královniny Jubilejní zahrady, která vznikla roku 2002 k výročí zlaté svatby Alžběty II. a vévody z Edinburghu.

Místní akcent zní jako: Čerstvě nažehlené košile hrající na harfu

Slavné hlasy: Hugh Laurie, Sienna Millerová

7. Thajský přízvuk

Chůze Thajců a Thajek trochu připomíná let motýla, který ale umí mluvit. Thajština v sobě nese sice jen pět tónin, ale akcent obyčejného zmrzlináře se lehce obrátí ve svůdnou tóninu.

Dobrou zprávou je, že od letošního 11. srpna nepotřebují čeští občané do Thajska vízum. Pro nás je to zosobněním exotiky - písečné pláže, exotické rostliny i zvířata.

Foto: Bohuslav Borovička, Právo

Bangkok

Bangkok - hlavní město Thajska - je označován za Benátky východu, což mají na svědomí ramena řeky Chaophraya a četné kanály, které je spojují. Množství vody je mimo jiné známkou toho, že podloží pod městem není příliš pevné. Je zatěžováno stále mohutnějšími stavbami, a tak se město pomalu propadá. Zástavba je opravdu hustá, na jednoho obyvatele thajské metropole připadá méně než půl čtverečního metru veřejné zeleně, což je prý nejméně na světě.

Místní akcent zní jako: Karaoke nepřístupné do 18 let

Známé hlasy: Tony Jaa, Tata Youngová

8. Argentinský přízvuk

V minulosti do Argentiny utíkali Španělé, Italové a Němci. Zrodil se tam tzv. tavící kotlík, ve kterém vznikl kultivovaný tón argentinského přízvuku.

V Argentině se narodil revolucionář Che Guevara. Navštívit zde můžete jeho rodné město Rosario či plantáže, kde jeho rodina pěstovala maté. Další významnou zastávkou je i Valle Grande, kde byl revolucionář pohřben až do roku 1997, kdy byl exhumován a převezen na Kubu.

Foto: Profimedia.cz
Foto: Profimedia.cz

Hlavní město Argentiny je slavné jako metropole umělců v Jižní Americe, stejně jako Paříž v Evropě. Ve světě je vyhlášené místní tango, opera a street art. Fantaskní postavy, realistické výjevy i obrazy z jiného světa vymalované po ulicích Buenos Aires přenášejí kolemjdoucí do jiného světa.

Místní akcent zní jako: Když zavadí kopýtko jehněte o přesně naladěnou kytarovou strunu G

Slavné hlasy: Fernando Lamas, Gabriela Sabatini

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám