Hlavní obsah

Potopená japonská loď se stane v Austrálii chráněnou památkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonskou perlovou loď, která už více než 70 let leží na dně oceánu u severní Austrálie, zařadí místní úřady pro její historický význam mezi chráněné památky. Informovala o tom v neděli australská vláda, kterou citovala agentura AFP.

Foto: AFP PHOTO / Northern Territory Heritage Branch, Profimedia.cz

Vrak lodi Sanyo Maru se stal za desítky let na dně součástí podmořského života.

Článek

Kolem lodi Sanyo Maru, která je jediným známým vrakem japonské perlové lodi v australských vodách, vznikne ochranná zóna o ploše 200 hektarů. Oznámil to australský ministr životního prostředí a národního dědictví Mark Butler.

„Musíme zajistit ochranu tohoto unikátního vraku, který je významnou součástí australské historie,“ dodal.

Čísla: Loď leží na kýlu v hloubce 27 metrů asi 60 kilometrů od pobřeží Arnhemu na severu Austrálie.

„Nedostatek dějinných i současných informací o obchodu s perlami v Austrálii posiluje nutnost chránit vrak Sanyo Maru coby významnou součást společné australské a japonské námořní historie,“ uvedl Butler, podle nějž je vrak mimořádně dobře zachovalý.

Sanyo Maru, která jako mateřská loď poskytovala jídlo, palivo a čerstvou vodu lodím lovícím perly, se potopila v červenci 1937 v nečekané bouři. Její prostory byly naložené značným množstvím nasbíraných perel a na palubě měla dvacetičlennou posádku. Všichni s výjimkou dvou se zachránili.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám