Hlavní obsah

Portugalský Hobitín? V Monsantu žijí lidé pod 200tunovými balvany

Novinky, Taťána Marenčíková (Monsanto)

Nic pro agorafobiky, klaustrofobiky a jedince těžce z formy, zato to pravé ořechové pro milovníky zajímavostí, tajemna a vášnivé fotografy. Tak by se dala přiblížit vesnice Monsanto, kde místní před pěti sty lety začali budovat své domky pod či mezi žulovými balvany. Úzké kamenné uličky se schody vytesanými do skály a romantickými lucernami dotvářejí atmosféru jedné ze 12 historických vesnic Portugalska.

Portugalské Monsanto zaujme na první pohled.Video: Novinky

 
Článek

Monsanto maličko připomíná Hobitín, u kterého obři hráli kuželky s balvany a pár jich na hoře zůstalo ležet zapomenuto. Skutečnost je ale samozřejmě prozaičtější. Praktičtí obyvatelé se zhruba v 16. století rozhodli obrovské kusy žuly při budování vesnice využít. Domky s oválnými kusy skály místo střechy nebo stěn budí úžas dodnes.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Monsanto je portugalským unikátem.

Některá obydlí s největším potenciálem na focení jsou samozřejmě komerčně využita třeba jako terasa restaurace. Chcete-li zhlédnout všechny kamenné domky, nejjistější je vyrazit v sezoně od června do září, kdy bude nepochybně otevřeno a dostanete se nejblíž. Pokud si spíše chcete užít vesnici s minimálním množstvím návštěvníků, nabízí se jaro a podzim.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Stavení s balvanem místo střechy zde není ničím neobvyklým.

Nejunikátnější z typických

Právě rozmach turismu, probíhající zejména od 30. let 20. století, v tomto případě pomohl k zachování vesnice ve smyslu živého muzea. Obec byla totiž díky své jedinečnosti v roce 1938 zvolena „nejportugalštější vesnicí Portugalska”. Poněkud paradoxní titul ji ale proslavil a zanesl do map cestovatelů, kteří máji rádi zajímavosti a nepohybují se jen v perimetru 50 kilometrů od letiště.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Místní žijí v symbióze s žulovými balvany.

Obyvatelé, kteří neměli mnoho pracovních příležitostí a houfně se stěhovali o něco níže, mohli díky stoupajícímu počtu návštěvníků začít opuštěné domky využívat jako restaurace a ubytování pro turisty.

Monsanto nabízí vyjma unikátní architektury i malebné výhledy na portugalský venkov oblasti Castelo Branco. Aby také ne, nachází se v nadmořské výšce 758 metrů.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Vesnice má specifické kouzlo.

Auta mají vyjma rezidentů vjezd do vesnice zakázán. Využít lze malé parkoviště pod ní, nebo, když máte smůlu, dole pod kopcem. Část ze zhruba stovky obyvatel stále využívá k přepravě osly. Dalších pár set se postupně přesunulo o něco níže pod vesnici, kam jezdí veřejná doprava a život je tam přece jen jednodušší.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Místní využili přirozeně členitý terén při stavbě domů.

„Orlí hnízdo”

Kvůli strategické pozici jen pár desítek kilometrů od španělských hranic, na vrcholku hory a s ideálními výhledy na východní Portugalsko bylo Monsanto často napadáno a obsazováno Římany, Vizigóty a Araby.

Templáři zde ve 12. století dokonce vybudovali hrad, jehož trosky můžete navštívit. Připravte se ale na pořádný výstup do kopce a v některém z malých krámků se zásobte tekutinami. V horkém portugalském létě se jedná o nefalšovaný sportovní výkon hodný chutné odměny v jedné z tradičních restaurací.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Hrad je od vesnice vzdálen co by kamenem dohodil.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Zbytky templářského hradu jsou volně přístupné.

Ve vesničce najdete až překvapivé množství kostelů. Ale když žijete v malých domcích na vrcholku hory, nad vámi se rozprostírají jen obrovské kusy skály a víte, že se za určitých okolností mohou sesunout, protože jeden takový balvan už přece jen tvoří střechu vašeho domu, je pro klid duše třeba větší než malé množství víry.

Rady na cestu do Portugalska

Portugalsko je jednou z nejexotičtějších evropských destinací, přesto do něj nepotřebujete žádná speciální očkování. V zemi se platí eurem. Ceny jsou srovnatelné s českými.

Zásuvky mají standardní koncovky, nepotřebujete tedy adaptér.

Na dálnicích se platí mýtné, pokud budete mít auto z půjčovny, vyřeší jej za vás, popřípadě jej zaplatíte při vrácení.

Letiště v Portu je nejlepším výchozím bodem pro cesty po severním, středním a východním Portugalsku. Přímé letecké spojení operují pouze České aerolinie. Lety jsou provozovány až třikrát týdně a cena za zpáteční letenku začíná na pěti tisících korunách.

Na seznam 12 historických vesnic Portugalska patří: Almeida, Belmonte, Castelo Mendo, Castelo Novo, Castelo Rodrigo, Idanha-a-Velha, Linhares da Beira, Marialva, Monsanto, Piódão, Sortelha a Trancoso

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám