Hlavní obsah

Polské solankové lázně se pyšní unikátním inhalačním zařízením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CIECHOCINEK

Sůl je stále ještě nad zlato. Alespoň to platí v lázních v polském městečku Ciechocinek, které by bez soli přestaly existovat. Inhalovat ji přijíždějí turisté z Polska, Německa či Nizozemska v létě i v zimě.

Foto: Profimedia.cz

Relaxace v solných lázních

Článek

O soli v Ciechocinku, vzdáleném asi 200 kilometrů severně od Varšavy, věděli už křižáci, kteří na místě postavili solivar. "To, že tělu dělá dobře koupel v soli, začali objevovat měšťané po roce 1836, kdy se zrodil nápad na vznik lázní," řekla průvodkyně Marianna Mrozińská.

Podzemní ložiska termálních slaných minerálních vod jsou prý stále velmi bohatá. Využívají se nadvakrát: nejprve pro inhalaci a posléze se z nich získává sůl.

Inhalační zařízení v Ciechocinku je největší v Evropě. Skládá se ze tří jakýchsi "zahušťovadel", která dohromady měří 1740 metrů. Unikátní dřevěné konstrukce postavené do podkovy a vysoké kolem 16 metrů slouží k odpařování vody ze solanky.

Foto: Fialová Radka, ČTK

Ciechocinek

.: Obrovská konstrukce slouží k odpařování vody ze solanky.

FOTO: Fialová Radka, ČTK

Základem zařízení je asi 7000 kůlů zatlučených do země, na nichž je umístěna borovicovo-smrková konstrukce vyplněná trnkovým keřem, po kterém kape solanka. Ta se pumpuje do korýtek umístěných na vrchu, odkud stéká po stěnách konstrukce. Vlivem větru a slunce se voda intenzivně odpařuje. V okolí se tvoří mikroklima bohaté na jód. "Vzniká tak obří přírodní inhalátor," doplnila Mrozińská.

"Na první konstrukci se pumpuje solanka s obsahem soli 5,8 procenta, po stečení dolů už se obsah zvýší na 12 procent, po procesu na druhé konstrukci má obsah 24 procent a nakonec třicetiprocentní solanka proudí do solivaru," vysvětlila postup průvodkyně. Inhalační zařízení funguje celý rok, teplota však nesmí klesnout pod pět stupňů Celsia, pak totiž solanka zamrzá.

Solanka vaří do 105 stupňů Celsia

V solivaru se solanka vaří do 105 stupňů Celsia. Proces trvá 72 hodin. Hotová sůl ještě schne a případně se mele nebo mísí s jódem. Dříve v továrně pracovalo na 180 lidí, nyní jich je devět, kteří za týden vyrobí 15 až 20 tun soli. Čtvrtina je na vaření, zbytek do koupelí.

Kdo se nechce vydávat za solí do Polska, může inhalovat doma. "Stačí půl litru teplé vody, čtyři lžičky soli, ručník přes hlavu a je to, klasické inhalování pomůže válčit s chorobou líp než celá moderní medicína," radí Mrozińská, která prý za dobu, kdy pracuje v Ciechocinku ještě nebyla nemocná. "A je to už 30 let," dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám