Hlavní obsah

Polská Jubilejní cesta na Sněžku je opět průchozí

Na nejvyšší horu Krkonoš Sněžku mohou turisté opět vystoupat takzvanou Jubilejní cestou z polské strany od Slezského domu. Poláci už odstranili mohutnou lavinu hlíny a kamení, která cestu zavalila po přívalových deštích 2. července. Zprávu potvrdil mluvčí správy Krkonošského národního parku Radek Drahný.

Článek

S otevřením Jubilejní cesty opět začalo platit prázdninové opatření, kdy je červeně značený příkrý chodník řetězové cesty jen pro výstup na Sněžku. Ze Sněžky turisté mohou ke Slezskému domu sestoupit po pohodlné Jubilejní cestě, kterou mohou použít i pro výstup.

Z české strany není výstup omezen

Cesty na Sněžku z české strany od Růžové hory a od Jelenky jsou obousměrné a bez omezení. Lavina hlíny a kamení na severním svahu Sněžky měřila několik desítek metrů. Strhla i porosty kleče. Poláci materiál z laviny odvozili na loučku u Slezského domu. Přívaly vody na začátku července poničily i některé cesty na české straně hor.

Škody správa KRNAP odhaduje na milióny korun. S opravami cest už správa parku začala. Déšť poničil zejména asfaltovou cestu z Černého dolu na Hrnčířské boudy a na ni se napojující Luční svážnici. Poškozené cesty jsou také v oblasti Labské louky na cestách od pramene Labe k rozcestí U Čtyř pánů a k Labské boudě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám