Hlavní obsah

Poláci hojně vyrážejí na běžky, může za to dobrá zima i Kowalczyková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Od prosince se Poláci na běžkách vydávají víkend co víkend do parků a lesů ve Varšavě. Po letech, kdy nebylo v zimě a nížinách dost sněhu a raději vyjížděli do hor na sjezdovky, objevují znovu kouzlo běžek. Vliv na to mají i úspěchy polské běžkyně na lyžích Justyny Kowalczykové, o kterých neustále informují místní média.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Nejznámějším střediskem, kam se jezdí v Polsku na běžky, jsou Jakuszyce po polské straně Jizerských hor.

Článek

Po otevření hranic na počátku 90. let chtěli Poláci stejně jako lidé v ostatních postkomunistických zemích poznávat Evropu. V zimě začali vyjíždět do Alp na sjezdovky.

"Běžky dali tak říkajíc k ledu, ale to se teď mění," řekl Lukasz Kacprzak, předseda občanského sdružení Běžky, které se snaží tento sport popularizovat. Připomněl, že ještě za komunismu byly běžky, aspoň ve Varšavě, výbavou skoro každé domácnosti.

Pohyb na čerstvém vzduchu

Poláci se snaží žít zdravěji, roste počet lidí, kteří přicházejí na chuť pohybu na čerstvém vzduchu. Letos, kdy je dostatek sněhu v celé zemi, se vydávají na běžky. Je to totiž jeden z mála sportů, který se dá v rovinatém Polsku provozovat, aniž by bylo třeba někam daleko jezdit.

Dobré jméno běžkám dělá i Justyna Kowalczyková, největší medailová naděje Polska na blížících se olympijských hrách ve Vancouveru. "Díky tomu, že se její jméno v poslední době neustále objevuje v médiích a hodně se píše i o bězích na lyžích, se lidé zamýšlejí nad tím, proč ten sport nedělat také," tvrdí Kacprzak.

Nejlepší sportovkyně roku

To, že Kowalczyková v Polácích vzbudila zájem o běh na lyžích, potvrzuje i Henryk Sytner, sportovní novinář z třetího programu polského rozhlasu. Připomněl, že vítězka letošního Tour de Ski a favoritka Světového poháru v běhu na lyžích se loni stala nejlepší polskou sportovkyní roku v anketě, kterou pořádá deník Przeglond Sportowy.

Na rozdíl od Kacprzaka si ale Sytner nemyslí, že by úspěchy polské závodnice přivedly její krajany žijící v nížině do běžecké stopy. "Běžky tu ztratily tradici," řekl Sytner.

Poláci, kteří nežijí v horách a chtějí s běžkami začít, to ale nemají nijak lehké. Například ve Varšavě fungují jen dvě půjčovny a velký výběr lyží rozhodně nemají. V jedné mají k dispozici 60 párů běžek, přičemž skoro všechny si lidé na poslední víkend zamluvili již do středy.

Příležitostí, kdy by si začínající běžkaři mohli osvojit základy tohoto sportu s učitelem, také není mnoho. V polském hlavním městě je podle Kacprzaka nejvýše deset instruktorů, přičemž část z nich stejně odjela na hory.

Na bežky do Jakuszyce v Jizerských horách

Kacprzak, který pracuje ve firmě, jež do Polska dováží běžky, boty a vázání známých světových značek, říká, že díky dobré zimě se letos poptávka po vybavení oproti loňsku, kdy byla zima jen krátká, zvýšila i o sto procent.

Ve Varšavě a okolí kupují běžky hlavně ženy, zákazníci ve valné většině kupují běžky se šupinami na skluznici, které nepotřebují mazání, velmi oblíbené jsou turistické lyže back country. Jsou širší než sportovní běžky a mají kovové hrany.

Nejznámějším střediskem, kam se jezdí v Polsku na běžky, jsou Jakuszyce po polské straně Jizerských hor. Rozvíjejí se ale i jiná místa. Je to Tomaszów Lubelski na jihovýchodě země nebo Supraśl nedaleko Bialystoku na severovýchodě, obě střediska leží v oblastech, kde padá hodně sněhu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám